ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молитва-тържество в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" - към Този, който чува!

14 декември 2009 07:09, Софийска митрополия
Храм "Св. св. Кирил и Методий"

На 13 декември 2009 г. в Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий“ в София курсистите от различните му школи представиха свои изпълнения в чест на наближаващото преславно Рождество на нашия Господ и Спасител Иисус Христос.

Свещ. Методий Корчев поздрави всички участници и гости от името на прот. Александър В. Георгиев, председателя на храма, и от името на църковното настоятелство, като пожела на децата завинаги да запазят чистота си и, следвайки примера на Богомладенеца, да се съхранят в благочестие, отвръщайки се от греха. А на възрастните о. Методий благопожела да превърнат душите си в чисти ясли и да приемат в тях Христос, като Го обичат и следват вовеки.

Празникът започна с Рождественски песнопения, изпълнени от курсистите по източно-църковно пеене с преподавател ас. Любомир Янъков.

Но водещи в това светло тържество бяха децата. Сигурно сте били на балетен спектакъл, където сте се наслаждавали на естетиката, скрита в преплитането на изящните човешки тела. Вероятно се радвате и на здравия синхрон и ритмичната плетеница от танцьори и танцьорки, изпълняващи нашите чудни народни хора. Някои от вас може би намират удоволствие в наблюдаването на строгия, но красив военен церемониал по време на националните ни празници. И всичко това съдържа сплавта от човешки емоции и мечти, облечени в пластиката на движенията. Вчера, с помощта на един по-специален език от движения учениците от столичното училище за деца с увреден слух “Проф. д-р Д. Денев”, под ръководството на своята преподавателка в неделното училище при храма г-жа Силвана Павлова, ни показаха колко много са напреднали за трите години възрастване в часовете по вероучение. Всички гости следяха със затаен дъх тяхното представяне, което ентусиазирано премина с помощта на използвания от тях специфичен жестомимичен език. Във въздуха като гълъбови криле се извиваха техните движения, от устните им свенливо излизаше гласът на сърцата им, от целите им същества извираше желанието да надскочат границите на този толкова несправедлив свят. На всички ни се стори, че в този момент душите и телата им пееха заедно с небесните ангели. Децата, нечуващите, се молеха, а ние, чуващите, бяхме занемели, съзерцавайки най-красивото слово и най-прекрасния танц. В събитието се включи и неделното училище за деца в норма с преподавател г-ца Гергана Шопова. Възпитаниците й представиха стихчета и изпълнения на китара в чест на наближаващия празник. Към тях се присъединиха и децата от неделното училище при храм „Св. пр. Илия” в столичния квартал „Дружба 2”, които пяха и заедно с учителката си г-жа Даниела Рачева представиха приказка-спектакъл за молитвата, която достига небето само ако е отправена към Бога с чисто и топло сърце. Веднага този възвишен момент бе последван от общата песен на децата, чиито гласчета звучаха по-сладко от медени звънчета. Накрая слухоувредените ученици заедно с музикалната си ръководителка, г-жа Камелия Трифонова, изпяха и изтанцуваха прослава на Христос. Колко сила се иска, за да се заемеш с нещо, което никой досега не е правил. Колко устрем е необходим, за да увлечеш след себе си тези, които са свикнали да се спират още преди да са полетели. Колко любов е нужна, за да събереш заедно чуващи и нечуващи под покрива на храма.

Тържеството завърши с прекрасна изложба на църковна дърворезба, подготвена от учениците на г-жа Лоте Раденкова, в която православната молитва бе продълбала дървото и го бе оформила в изящно слово от фигури и плетеници.

Накрая всички се събраха на празничната трапеза в трапезарията на Енорийския център и с едно сърце и една душа въздадоха на Бога слава в мир и благоволение помежду си.

Благословен е Бог, Който чува всяка чиста молитва и Който не оставя Своите деца, но винаги милостиво промисля за тези, които с копнеж Го търсят, и отвръща на онези, които с надежда Му се молят. Амин.

 

Текст: г-жа Десислава Панайотова
Снимки: г-н Атанас Димитров
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Храм "Св. св. Кирил и Методий"Храм "Св. св. Кирил и Методий"Енорийският център при храм "Св. св. Кирил и Методий" - духовно огнище за малки и големиСвещ. Методий Корчев открива Рождественското тържествоСвещ. Методий Корчев открива Рождественското тържествоСвещ. Методий Корчев открива Рождественското тържествоКурсистите по източно-църковно пеене с преподавателя си ас. Любомир ЯнъковМалката Йоанна - Бяла снежинка Господа хвалиМалката Йоанна - Бяла снежинка Господа хвалиМалката Мина - Нашата надежда е Христос!Г-жа Силвана Павлова - преподавателката в неделното училище при храм "Св. св. Кирил и Методий" за деца с увреден слухКартичките на децатаКартичките на децатаМалките поклоннициУчители и гостиЗаедно в радостта на Рождество ХристовоВ радостта на Рождество ХристовоГостенче от неделното училище при храм „Св. пр. Илия” в столичния квартал „Дружба 2”Гостенче от неделното училище при храм „Св. пр. Илия” в столичния квартал „Дружба 2” Гостенче от неделното училище при храм „Св. пр. Илия” в столичния квартал „Дружба 2” Г-жа Даниела Рачева с нейните ученици от неделното училище при храм „Св. пр. Илия” в столичния квартал „Дружба 2”Децата от неделното училище при храм "Св. св. Кирил и Методий"Децата от неделното училище при храм "Св. св. Кирил и Методий"Молитва за Рождество ХристовоКъм святата Рождественска нощЕдно в ХристаХристос се ражда - радвайте се!Христос се ражда - славете Го!Христос се ражда - славете Го!Христос се ражда!Над смълчаните полета пеят медени звънчетаНад смълчаните полета пеят медени звънчетанад смълчаните полета пеят медени звънчетаВ очакване на ГосподаХристос идва - да Го славим!Христос идва - да Го славим!Христос идва - да Го славим!Христос идва - да Го славим!Христос идва - да Го славим!Христос идва - да Го славим!Христос идва - да Го славим!Христос идва - да Го славим!Всички сме здрави, ако живеем в Христа!Как да резбоваме в име ХристовоИзложбата по църковна дърворезбаИзложбата по църковна дърворезбаИзложбата по църковна дърворезбаИзложбата по църковна дърворезбаГ-жа Лоте Раденкова - преподавателка по църковна дърворезбаГ-жа Лоте Раденкова - преподавателка по църковна дърворезбаГ-жа Лоте Раденкова - преподавателка по църковна дърворезбаУчителка и ученикУчителка и ученикУчителката с нейни ученициУсмивката на вяратаУчителка и ученикС любов и радост в ХристаМина поздравява своите приятелчета християнчетаВсичко за слава Божия вършете!Заедно в ХристаЗаедно в ХристаЗаедно в ХристаКолко е хубаво да съм в Твоя храм, Господи!

Аудио

Молитва-тържество в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"

« предишна новинаследваща новина »