ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление на храм „Успение Богородично”, с. Батин

14 декември 2009 11:32, Русенска митрополия
Посрещане на еп. Иаков Месемврийски

На 13 декември, Неделя на св. Праотци, Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит, извърши обновление на храм „Успение Богородично”, с. Батин. В края на утренята, след Великото славословие, беше извършен чинът на малкия водосвет, след което храмът бе поръсен от вътрешната страна. С литийно шествие всички обиколихме църквата, като епископ Иаков поръси със светена вода и външните храмови стени.

На богослужението присъстваха голям брой представители на светската власт: народните представители Пламен Нунев и Емел Етем, областният управител на област Русе г-н Пламен Стоилов, кметът на гр. Борово д-р Иван Попов, председателят на Общинския съвет Бисерка Христова, кметът на с. Батин Хамди Ибиш. Госпожа Етем развълнувано сподели с вярващите, че по време на нейното управление винаги е откликвала, когато кметове на населени места са се обръщали с молба за съдействие за ремонт на храмове, било то християнски или мюсюлмански. Тя направи от свое име и от името на общинското ръководство на ДПС дарение за обновения храм. „Освен като държавник бих искала и като човек да направя един малък дар. Желая на всички в предстоящите свещени и хубави Коледни празници много здраве, много щастие на вас, на децата ви, на семействата ви, на нашата родина благоденствие и на добър час”.

Енорийският свещеник на храма, отец Ангел Манолов, изказа своите благодарности към всички, съдействали за възвръщане благолепието на построената през 1871 г. църква.

Храмът беше основно ремонтиран за обща стойност 113 488 лв. с решение № СБ-1 от 24.03.2009 г. на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при Министерския съвет. Извършено беше и укрепване на терена.

Благодарим на Всеподателя Бога за милостта Му към нас и на всички, взели присърце идеята за възстановяването на храма. По молитвите на днес честваните светии да се удостоим да откликнем на поканата за вечеря, описана в литургийното свето евангелие (Лука. 14: 16-24).

Текст: дякон Кирил Синев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

ВодосветВодосветПоръсване на храма със св. водаЧетене на св. евангелиеВелик входПроповед на епископ ИаковЧетене на поздравленияЧетене на поздравленияПоздравления от г-жа Емел ЕтемМноголетиеИконостасОбновеният храмОбновеният храмХрамът преди обновлението

Аудио

Обновление на храм „Успение Богородично”, с. Батин

« предишна новинаследваща новина »