ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска литургия на Въведение Богородично в Бачковския манастир

21 ноември 2014 13:42, Бачковска света обител
На владишкия трон

Днешният християнски празник, бележещ „началото на Божието благоволение”, бе тържествено отпразнуван с архиерейска Литургия, възглавена от гостуващия Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с пребиваващия в манастира Месемврийски епископ Яков, игумена на обителта архим.Симон и манастирското братство. През цялото време на богослужбата съборният храм бе огласян от пението на гостуващите певци от хор „Св. Роман Сладкопевец”.

Проповеди след службата произнесоха архим.Павел, брат на манастира, и митр. Антоний.

Отец Павел осветли за присъстващите християни Въведението на св. Богородица в храма йерусалимски като осъществяване на Божия промисъл за спасение и изкупление на човешкия род. О.Павел разказа за чудотворната сила на молитвата пред Бачковската икона на Божията майка, на която е ставал свидетел за вече петгодишното си служение в Бачковския манастир. Силата, която дарява рожби на бездетни семейства, по свидетелството на щастлив баща на близнаци, кръстени от о.Павел. След осемнадесетгодишно бездетно съжителство, семейството се сдобива с двойката близнаци след коленопреклонна молитва на бащата пред Чудотворната икона на манастира.

Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний наблегна в словото си на изключителната ценност на християнското семейство като благословен съюз на любовта между мъжа и жената, като богоосветена среда за израстване и изграждане на пълноценен човек. Владиката призова вярващите да пазят тази най-малка и ценна клетка на обществото и живота от нарастващия натиск върху нея в нашето време от враждебните на човека и Бога сили. Разрушаването на семейството би било разрушаване на самия човек, на съкровената му същност. В заключение митрополит Антоний пожела на отец игумена успешно да води и благоустроява поверения му манастир, за радост на православните християни и на небесната му покровителка Пресвета Богородица.

 

 

Снимки

Под купола на храмаМитрополит Антоний и епископ ЯковБлагослови ГосподиВо името на Отца и Сина и Светаго ДухаОт Лука евангелие чтениеГосподи, призри из небесехПроповед на архим.ПавелПриемане на св.причастиеНа многая летаПроповед на митр.АнтонийНа кафе и раздумка в игуменарницатаПосещение в музея на манастираЗападноевропейския митр.Антоний с дългогодишния дякон на манастира о.Михаил
« предишна новинаследваща новина »