ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"

21 ноември 2014 15:30, Софийска митрополия
Столичният храм "Св. св. Кирил и Методий"

С архиерейска света Литургия бе отбелязан празникът Въведение Богородично в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий” (в близост до Женския пазар), който в южната част на храма има параклис, посветен на празника. Поради това Богородичното Въведение се почита като втори храмов празник на църквата.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, в празничния ден св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с архиерея в богослужението взеха участие архимандрит Дионисий - началник-отдел „Богослужебен“ към Св. Синод, ставр. ик. Ангел Ангелов - софийски протосингел, ик. Александър Величков - предстоятел на храма, ик. Василий Сарян, ик. Николай Николов, свещениците Стилиян Табаков и Методи Корчев от храмовото духовенство, свещеник Петър Василев и двамата дякони - митрополитският протодякон Иван Петков и дякон Любомир Янъков. Изпълнилите храма миряни се радваха на благолепното архиерейско служение и на прекрасното изпълнение на певческия смесен хор при храма, който от тази година носи името на известния български музиколог Петър Динев.

По време на Литургията софийският викарий приведе към иподяконско служение13- годишния Методи Петров Василев, син на свещеник, който с голямо желание и вълнение пристъпи към пострижението за „четец и певец на БПЦ“.

Богородичният празник, който се почита и като Ден на православната християнска младеж и семейство, събра множество християни - малки и големи, на съборна молитва в храма. Мнозина от присъстващите пристъпиха към св. Тайни, за да се приобщят в този ден с Тялото и Кръвта Господни. Вдъхновено и поучително слово за християнското семейство произнесе еп. Григорий. Той посочи, че търпеливо, но твърдо родителите трябва да приучваме децата си да посещават Божия дом, да водят духовно-молитвен живот, за да порастнат те здрави, силни и благословени, с чисти сърца и устойчиви ценности.

В края на богослужбата той поздрави отец-предстоятеля с храмовия празник, поздрави богомолците и преподаде своето първосветителско благословение, като призова Богородичните майчини молитви да закрилят християнските домове, а Божието благословение да бъде над всички нас.

От своя страна отец Александър отправи своите и на храмовото духовенство благодарности към Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит за неговите грижи и молитви, и лично благодари на владиката за участието му в празника и му отправи благопожелания за здраве и успех в отговорното епископско служение.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Параклисът "Въведение Богородично"Празничната иконаВъведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"Въведение Богородично в столичния храм "Св. св. Кирил и Методий"
« предишна новинаследваща новина »