ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождественски образи

14 декември 2009 16:30, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Св. Богородица, тип Одигитрия, наречена Смоленска

Варненската и Великопреславска света митрополия организира изложба на рисувани икони на Пресвета Богородица под наслов „Красотата на девството”, в чест на предстоящия празник Рождество Христово. Това се прави за първи път в града. Изложбата ще бъде открита в ДПЦ „Св. архангел Михаил” (ул. „27 юли” № 9) на 16 декември (сряда) от 18, 30 часа.

Проявата ще бъде съпътствана с лекция на гл. ас. Мариян Стоядинов от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий, на тема „Иконата като откровение”.

В следващите дни – на 17 декември в 18, 30 ч. – ще бъде представена дипломната работа на иконографката Илка Димитрова, на тема „Света Богородица Одигитрия – история и символика”, а на 18 декември в 18, 30 ч. - словото на св. Атанасий „За Боговъплъщението”.

Иконите са рисувани от зографи, завършили катедра "Иконография" към ВТУ „Св. Кирил и Методий” и от иконописната школа на Клисурския манастир „Св. Кирил и Методий”.

Заповядайте да почетем празника и Божията Майка.

ПРОГРАМА

16 декември

18, 30 ч. - „Красотата на девството” - откриване на изложба от рисувани икони на Пресвета Богородица;

19, 00 ч. - „Иконата като откровение” – лекция на гл. ас. Мариян Стоядинов от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. Кирил и Методий”.

17 декември

18, 30 ч. - „Света Богородица Одигитрия – история и символика” – представяне на дипломната работа на иконографката Илка Димитрова.

18 декември

18, 30 ч. - „За въплъщението” – представяне словото на св. Атанасий за Боговъплъщението от Борислав Аврамов.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Св. Богородица от храм св. София в Истамбул

Аудио

Рождественски образи

« предишна новинаследваща новина »