ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечер в чест на Въведение Богородично в София

22 ноември 2014 22:31, Софийска митрополия
Празнична вечер в чест на Въведение Богородично

Празникът Въведение Богородично, посветен на тържественото влизане на св. Дева Мария в Йерусалимския храм, е особено почитан в Българската православна църква, тъй като повече от 80 години с решение на Св. Синод той се празнува и като Ден на християнското семейство и православната младеж в България.

Самият празник Въведение Богородично бил въведен през VІІ век. Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели и истинските морални ценности. В миналото по повод празника в училищата са се организирали специални мероприятия. Денят бил неучебен, но всички ученици се събирали в храма и празникът започвал със св. Литургия, на която учителите и учениците се причастявали. На този ден родителите и онези от децата им, които не са встъпили в брак, отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоденствие.

На 21 ноември вечерта в залата на Софийската св. митрополия се проведе традиционната празнична вечер, посветена на Деня на православната християнска младеж и семейство.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, придружен от преосвещените Браницки еп. Григорий и Маркианополски еп. Константин и архимандрит Дионисий, бе тържествено посрещнат в залата, преминавайки през дълъг шпалир от деца и свещеници, които пееха многолетствие за Първойерарха на Българската православна църква.

Сред многобройните присъстващи в залата бяха преподаватели и студенти на БФ, представители на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", множество семейства със своите деца и миряни.

Празничната вечер започна с въведителни думи на еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, който поздрави християните с днешния празник и ги приветства с добре дошли на духовния празник в Софийската св. митрополия.

Водещ на вечерта бе доц. Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Програмата започна с духовна беседа, подготвена от дякон Симеон Змейков, на тема: "За липсата на религиозно-нравствено възпитание в съвременната младеж у нас и последствията от него".

В последвалата музикална програма взеха участие детска вокална група "Смехоранчета" с художествен ръководител Галина Коджаманова, детска вокална група "Рая" при от 20 ОУ с ръководител Надежда Димитрова, певческа група от Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” с диригент Любомир Игнатов и Софийският свещенически хор с диригент протойерей Кирил Попов.

Приветствие към Негово Светейшество от името на християнските семейства бе поднесено от презвитера Веселина Кокудева. От името на академичната общност на Богословския факултет на СУ поздравление и благопожелание изказа доц. д-р Александър Омарчевски, декан на Бф.

В края на празничната вечер Негово Светейшество патриарх Неофит се обърна с отеческа благодарност към присъстващите на вечерта "за положените старания заедно да вземем участие в тържествена вечер". Първойерархът на Българската църква завърши с думите: "Спаси, Господи, българските семейства, децата, младежите, подкрепяй възрастните, усили в нас вярата, надеждата, любовта. Нека внесем в домовете си Христовия мир и невечерна светлина за щастлив живот и трайно благоденствие!"

Прозвуча химнът на православната християнска младеж “Напред след знамето Христово” и многолетствие за Негово Светейшество, за всички младежи, християнски семейства и за всички, които празнуват този празник, с което завърши духовното тържество в Софийската митрополия.

Видеозапис на празничната вечер може да видите на адрес:

&feature=youtu.be

Текст и снимки: Весела Игнатова
Видео: Любомир Върбанов

 

 

Снимки

Празнична вечер в чест на Въведение БогородичноПразнична вечер в чест на Въведение БогородичноПразнична вечер в чест на Въведение БогородичноПразнична вечер в чест на Въведение БогородичноПразнична вечер в чест на Въведение БогородичноПразнична вечер в чест на Въведение БогородичноПразнична вечер в чест на Въведение БогородичноПразнична вечер в чест на Въведение БогородичноПразнична вечер в чест на Въведение БогородичноПразнична вечер в чест на Въведение БогородичноПразнична вечер в чест на Въведение БогородичноПразнична вечер в чест на Въведение БогородичноПразнична вечер в чест на Въведение БогородичноПразнична вечер в чест на Въведение БогородичноПразнична вечер в чест на Въведение БогородичноПразнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение БогородичноПразнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично Празнична вечер в чест на Въведение Богородично
« предишна новинаследваща новина »