ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Прием в салона на Синодната палата по случай 90-годишнината от освещаването на ПКСХП "Св. Александър Невски"

24 ноември 2014 11:25, Българска Патриаршия
Прием в салона на Синодната палата по случай 90-годишнината от освещаването на ПКСХП "Св. Александър Невски"

На 23 ноември 2014 г. духовните тържества по повод 90-годишния юбилей на ПКСХП "Св. Александър Невски" след отслужената патриаршеска св. Литургия продължиха с официален прием в приемния салон на Синодната палата. Там, в духа на казаното от Светейшия Български патриарх Неофит, всички гости отбелязаха със задоволство, че Българската православна църква-Българска Патриаршия през настоящата година стана пълноправен собственик на храм-паметника "Св. Александър Невски" (от 8 октомври 2014 г.). Придобитото право на собственост ще позволи на БПЦ достойно и по призвание да се погрижи за възстановяването и благоукрасяването на емблематичния за България православен храм.

Негово Светейшество подчерта заслугата на проф. Г. Близнашки - служебния министър-председател на България (2014) - и му благодари за предприетите стъпки в посока на това логично и справедливо правителствено решение. Проф. Близнашки от своя страна отговори, че за него е било радост и чест да разреши този въпрос подобаващо.

От името на действащия министър-председател г-н Бойко Борисов бе прочетено поздравително слово по случай 90-годишния юбилей на храм "Св. Александър Невски" от г-н Ивайло Калфин - заместник министър-председател по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика. В отговор Тивериополски еп. Тихон - председател на църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски” - каза, че се радва на уредения статут на поверения му храм, желае успех на правителството и призовава всеки, който желае, да стане дарител на патриаршеската катедрала. Както е било винаги в нашата църковна история - всеки според възможностите си може да помогне, за да придобие храмът-светиня благолепен вид, достоен за неговото предназначение: да възвестява за Божията слава, да радва човешкото сърце и да му вдъхва сила за духовна молитва, очистване на живота и преобразяване по примера на Христа.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Прием в салона на Синодната палата по случай 90-годишнината от освещаването на ПКСХП "Св. Александър Невски"Прием в салона на Синодната палата по случай 90-годишнината от освещаването на ПКСХП "Св. Александър Невски"Прием в салона на Синодната палата по случай 90-годишнината от освещаването на ПКСХП "Св. Александър Невски"Прием в салона на Синодната палата по случай 90-годишнината от освещаването на ПКСХП "Св. Александър Невски"Прием в салона на Синодната палата по случай 90-годишнината от освещаването на ПКСХП "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »