ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеско и синодално послание по повод 90-годишнината от освещаването на ПКСХП "Св. Александър Невски"

23 ноември 2014 12:52, Българска Патриаршия
Главният секретар на Св. Синод архимандрит Герасим

Възлюбени в Господа братя и сестри,

В деня, когато светата Православна църква чества успението на светия благоверен княз Александър Невски, се обръщаме отечески към вас с молитвен спомен и за още едно, скъпо за паметта на нашата поместна Българска православна църква събитие - изпълването на деветдесет години от тържественото освещаване на ставропигиалния храм-паметник, който носи името на светия княз Александър Невски и вече второ столетие украсява нашата прекрасна столица. Девет десетилетия ни делят от далечните дни на септември 1924 г., когато цяла православна България беше притихнала от новината за извършващото се в Божия храм дългоочаквано тайнство - тридневното освещаване на олтарите на този чутовен дом Божи и паметник на всебългарската благодарност към православните руски воини, отдали живота си, за да бъде възможна нашата свобода.

Изграждането на този храм-паметник беше естествен израз на дълбокия поклон на нашия народ пред категорично засвидетелстваната от Православна Русия жертвена и действена любов към братя по вяра и по род. Любов не на думи, а на дела - жертвена любов, в подражание на Самия наш Господ Иисус Христос, по Чийто пример, съгласно апостолската повеля, "...и ние сме длъжни да полагаме душите си за братята" (1 Йоан 3:16). С този пример пред очите си и с тази жертвена любов в своите сърца тръгнаха някога към поробеното ни Отечество и нашите братя-освободители, за да отвоюват от иноверната власт свободата на своите православни братя. А благодарният православен български народ оцени тази саможертва и засвидетелства своята вечна признателност, като въздигна множество паметници в спомен на онези далечни събития, сред които и този дивен храм - катедралата "Св. Александър Невски".

Щастливи сме да припомним, че в годината на юбилея, Българската праволавна църква-Българска Патриаршия най-сетне придоби и своето законно право на собственост върху Патриаршеския катедрален храм. С това действие не само бе призната една историческа справедливост, но и всички ние - като Църква - получихме възможността да полагаме подобаващи грижи за този свиден дар на признателността на предците ни към нашите братя-освободители. Да се грижим за неговото добро състояние и благолепие, като за храм на Живия Бог.

Братя и сестри,

Юбилеят от освещаването на Патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски" съвпада и с друг скъп на нашата памет юбилей - изпълването на столетие от освещаването на храма-подворие на Московския и на цяла Русия патриарх в София - храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". По този повод в близките дни ще бъдем радостни да посрещнем на родна земя високо представителство на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и множество гости и участници в тържествата по отбелязването на стогодишния юбилей на храма подворие. Да се зарадваме на братското общение и да засвидетелстваме още веднъж пред Бога и пред света за нашето единство, за онези здрави, братски духовни и културни връзки, които винаги са съществували между нашите два народа и между нашите две православни църкви.

Отечески поздравяваме клира и миряните на родната ни Българска православна църква с тържествения юбилей и молитвено благопожелаваме здраве, духовна бодрост и апостолско дръзновение в следването на Христа. Амин!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

+ НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И

МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

 

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

Врачански митрополит † КАЛИНИК

Сливенски митрополит † ЙОАНИКИЙ

Видински митрополит † ДОМЕТИАН

На САЩ, Канада и Австралия митрополит † ЙОСИФ

Великотърновски митрополит † ГРИГОРИЙ

Плевенски митрополит † ИГНАТИЙ

Старозагорски митрополит † ГАЛАКТИОН

Ловчански митрополит † ГАВРИИЛ

Пловдивски митрополит † НИКОЛАЙ

Доростолски митрополит † АМВРОСИЙ

Западно- и Средноевропейски митрополит † АНТОНИЙ

Варненски и Великопреславски митрополит + ЙОАН

Русенски митрополит + НАУМ

Неврокопски митрополит + СЕРАФИМ

~~~

Посланието е произнесено от Главния секретар на Св. Синод на БПЦ-БП Негово Високопреподобие архимандрит Герасим на 23 ноември 2014 г. в ПКСХП "Св. Александър Невски"

Страницата подготви: Десислава Панайотова
Снимки: Таня Вълчанова

 

 

Снимки

Народът слуша Патриаршеското и синодално посланиеГоспод Иисус Христос проповядва на народа - стенопис в патриаршеската катедралаВ ПКСХП "Св. Александър Невски"Светейшият Български патриарх НЕОФИТДържавницитеДуховенствотоМалък вход по време на св. ЛитургияПротодякон Александър Нешев чете Евангелието Протодякон АлександърВ празнуващия храмПо време на св. Литургия в чест на св. Александър НевскиВ празнуващия храмВелик входПатриаршеският хор с диригент доц. Димитър ДимитровСолистът на хора Стефан ДимитровПри камбаните на ПКСХП "Св. Александър Невски"ПКСХП "Св. Александър Невски" - централен купол
« предишна новинаследваща новина »