ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеско слово по повод 90-годишнината от освещаването на ПКСХП "Св. Александър Невски"

23 ноември 2014 13:37, Българска Патриаршия
Българският патриарх Неофит произнася словото си

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, досточтими отци, уважаеми представители на държавната власт!

Братя и сестри,

Отбелязахме тържествено 90-годишнината от освещаването на храм-паметника „Св. Александър Невски” - символ на националната ни историческа памет и православното християнско самосъзнание на българския народ, естествено средоточие на църковния и обществения живот в страната ни.

Замислен като храм-паметник, „в който да се възнасят молитви към Всевишния за благоденствието на Царя-Освободител и неговия народ и за упокоение душите на падналите за освобождението на България герои”, строежът му в скоро време се превръща в общонародна кауза и дело.

Храмът се строи и благоукрасява почти половин век от решението на Учредителното събрание в Търново за построяването му до освещаването през септември 1924 г. Бурите на политическите събития не прекършват у нашите предци решението да се издигне този величествен паметник на българската благодарност.

От самото си освещаване храмът „Св. Александър Невски” е действащ православен храм, в който ежедневно се възнасят молитви към Бога за целокупния български народ, българските власти и нашето войнство. Той е главен храм на православния български народ, а след възстановяването на Българската Патриаршия - и седалище на Българския патриарх.

Честити сме, че именно в годината, в която отбелязваме 90-годишнината от освещаването на храма, след близо 100 години дебати относно собствеността на църквата, въпросът намери своето логично разрешение и Българската православна църква стана законен собственик на патриаршеската катедрала. Жест на добра воля от страна на българската държава в лицето на г-н президента и назначеното от него служебно правителство на проф. Близнашки, който засвидетелства пред българския народ и света добрите отношения между българската държава и Българската православна църква и едно мъдро държавническо отношение към духовните устои на нашата нация.

Благодарим на всички, които спомогнаха с усилия и сътрудничество това да стане факт. Благодарим на църковното настоятелство и неговия председател Преосвещения Тивериополски еп. Тихон за трудовете им по поддържането на този храм. Сърдечна благодарност и на вас, Високопреосвещени и Преосвещени архиереи, всечестни отци, братя и сестри християни, задето споделихте с нас радостта в този празничен ден!

Бог да благослови всички ни, та в единомислие, разбирателство и взаимна любов да се трудим за благото на нашето Отечество и българския народ. На многая лета!

~~~

Произнесено в ПКСХП „Св. Александър Невски“ след св. Литургия за успението на св. Александър Невски по повод 90-годишнината от освещаването на храма, 23.11.2014 г.

 

Страницата подготви: Десислава Панайотова
Снимки: Таня Вълчанова

 

 

Снимки

Патриаршеското слово повод 90-годишния юбилей на ПКСХП "Св. Александър Невски"Патриашеското слово за 90-годишния юбилей на ПКСХПИзглед към София от ПКСХП "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »