ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Въведение Богородично и Ден на християнското семейство в гр. Варна

24 ноември 2014 09:22, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Въведение Богородично и Ден на християнското семейство в гр. Варна

На 21 ноември 2014 г. – Въведение Богородично и Ден на християнското семейство - в катедралния храм на гр. Варна „Успение Богородично” бе отслужена празнична света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

В този ден храмът точно олицетворяваше празника, защото там се бяха събрали множество семейства с децата си, които се черкуват на други места.

Повод за тържеството бе и посрещането на копията на две чудотворни икони от Света Гора - „Всецарица” от манастира "Ватопед" и Молдовската чудотворна икона на св. великомъченик Георги от Зографския манастир.

С общоградско литийно шествие иконите бяха занесени в храм „Св. Атанасий”, където митрополит Йоан и свещеници от епархията отслужиха акатист пред иконата на св. Богородица „Всецарица”.

Иконите ще останат за постоянно в храм „Св. Атанасий” и ще бъдат поставени от дясната и лявата страна - една срещу друга - при влизане в Божия дом.

Всяка сряда от 17,00 ч. свещениците ще отслужват акатист пред иконата "Св. Богородица - Всецарица" за страдащите от онкологични заболявания, различни зависимости, за укрепване във вярата, духовна подкрепа и спасение на православните християни.

На 20 ноември 2014 г. в Концертната зала на Градската художествена галерия се проведе тържествен концерт, който бе открит с празнично слово, произнесено от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. В концерта участваха църковните хорове при катедралния храм „Успение Богородично”, храм „Св. Атанасий”, Старинен храм „Св. Успение Богородично”, детски хор „Хорал” и пианистите дякон Любомир и Антоанета Георгиеви.

 

Галерия снимки вижте на сайта на Варненска и Великопреславска св. митрополия: http://mitropolia-varna.org//index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

 

 

Снимки: Даниел Стаматов и Б.С.

 

 

« предишна новинаследваща новина »