ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храм "Св. Климент Охридски" отбеляза своя 15-годишен юбилей

26 ноември 2014 05:26, Софийска митрополия
Храм "Св. Климент Охридски"

В деня на своя храмов празник - 25 ноември, столичният храм "Св. Климент Охридски" отбеляза и 15 години от построяването си. Църквата е от малкото столични храмове на две нива. Централният храм е посветен на св. Климент Охридски, а в криптата, чийто св. Престол е посветен на св. София и нейните свети дъщери Вяра, Надежда и Любов, духовенството извършва тайнствата Кръщение и Изповед.

Храмът, който е единствен в софийския жк "Люлин", посрещна празника на своя покровител с радостта от започналата стенопис в куполната му част. Само преди месец дарители изявили желание да дадат своята лепта за изографисването на църквата и работата веднага започнала. Тъй като храмът се оказва тесен за желаещите да водят енорийски живот в него, църковното настоятелство се надява наред с разширяването на корабната част, да дойдат още дарители, с помощта на които да може изцяло да се изографиса.

С благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит празничната Литургия бе възглавена от неговия викарий - преосвещения Браницки еп. Григорий. Заедно с него съслужиха архимандрит Теофан, предстоятелят на празнуващия храм - ставр. ик. Ангел Янъков, предстоятели и свещенослужители на столични храмове.

Множество миряни се събраха в храма, за да вземат участие в тържествената богослужба. С цвете в ръка, с хлебни приношения вярващите прииждаха в храма да отдадат своята почит към свети Климент. По време на Литургията владиката пострига за "четец и певец"на БПЦ Сотир Христов, който ще помага на храмовото духовенство в църковните богослужения.

Подготвилите се християни пристъпиха за причастие със св. Дарове.

В края на св. Литургия викарният епископ се обърна към духовенството и миряните, дошли да отдадат слава и почит на светеца в този храм, с думите: “Ние винаги трябва да помним делото на св. Климент Охридски, който положи много трудове за просвещението на българския народ. Можем да кажем, че благодарение на него започва църковното служение по нашите земи на български език. Той е първият епископ, ръкоположен за такъв на роден език и допринася за разпространението на словото Божие на български... Нека свети Климент бъде наш помощник и закрилник, а ние да бъдем негови подражатели и да стигнем царството Божие, което той достигна и за което се потруди да влязат повече човеци".

Епископ Григорий преподаде на християните първосветителското благословение на Негово Светейшество, поздрави предстоятеля на храма и храмовото духовенство, а на свещеник Климент Тупаров, който в този ден чества своя имен и рожден ден, пожела здраве и благодатно служение.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храмов празник в църквата  "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Ставр. ик. Ангел ЯнъковХрамов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски" Храмов празник в църквата "Св. Климент Охридски"
« предишна новинаследваща новина »