ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Църквата почита светия благоверен княз Александър Невски

26 ноември 2014 13:10, Пловдивска митрополия
Знеполският епископ Арсений

На 23 ноември, деветата Неделя след Неделя подир Въздвижение, когато Църквата почита светия благоверен княз Александър Невски, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, отслужи божествена света Литургия в митрополитския храм „Света великомъченица Марина” в град Пловдив.

С архиерея съслужиха свещеноиконом Виктор Христев и храмовото духовенство.

Песнопенията изпълни смесеният хор при митрополитския храм „Света Марина” с диригент Боряна Панайотова.

След светата Литургия Знеполският епископ Арсений разясни смисъла на евангелското повествование за тази неделя, в което се говори за безумния богаташ, който събирал имане за себе си, а не богатеел в Бога.

Тази притча носи в себе си огромен смисъл, което трябва да бъде усвоено от всеки човек, независимо от това какъв доход има той - било той богат или със скромни материални възможности.

В думите на владиката намираме посланието на днешното евангелско четиво: за да се изправи най-накрая историческият път на нашия народ, ние трябва да се научим да богатеем в Бога, да не живеем разпътно, да не живеем за днешния ден, да не взимаме насила от живота онова, което ни носи наслаждение, а всичко, което Бог ни дава, да го превръщаме в доброта. И тогава нашите ежедневни житейски трудове ще придобият вечно и непреходно значение, приближавайки ни към Божието Царство.

Викарният епископ преподаде на богомолците архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Мнозина от присъстващите в храм „Света великомъченица Марина" пристъпиха към светите Тайни Христови, за да се приобщят в този ден с Тялото и Кръвта Господни.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/826-23112014g-arhiereiska-sv-liturgiya-hram-q-sv-marina-q-gr-plovdiv-.html

 

 

« предишна новинаследваща новина »