ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник и архиерейско богослужение в Благоевград

26 ноември 2014 12:36, Неврокопска митрополия
Храмов празник

В деня на Въведение Богородично катедралният храм в Благоевград, носещ името на големия празник на света Дева Мария, чества своята небесна покровителка. А тази година празникът за благоевградската катедрала бе двоен, защото на 21 ноември преди 170 години църквата е получила своето освещение и се е превърнала в молитвен православен дом за хиляди християни.

В чест на тази бележита годишнина Неврокопският митрополит Серафим в съслужение с преосвещения Драговитийски епископ Даниил (викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф) отслужи тържествена св. Литургия. Заедно с двамата архиереи съслужиха и председателят на църковното настоятелство иконом Андон Шавулев, протойерей Георги Танчев – архиерейски наместник на Санданска духовна околия, и храмовото свещенство.

В края на богослужението Неврокопският митрополит Серафим произнесе слово за празника, в което посочи ползите от ранното въвеждане на децата в духа и истините на православната вяра, чието учение трябва да им се поднася по достъпен начин съобразно тяхната възраст и способност за възприемане. Архиереят подчерта, че именно ранното въцърковяване на децата и посаждането у тях на вярата в Бога и почитта към светата Църква е по-необходимо и спасително от всякакви материални придобивки и комфорт, с които ги засипваме.

Митрополит Серафим каза: „Когато от малки децата и подрастващите растат закърмени и възпитавани в духа на православната ни вяра, то тогава те ще бъдат готови сами да се защитят, да избегнат всички онези примки, които лукавият, особено в днешно време, разпростира по целия свят и се стреми да сее семето на неверието, безбожието, на безнравствеността и въобще изкореняването на всички най-свети и най-възвишени чувства, настроения и стремежи в човека. Ако искаме нашите деца да бъдат хора със свободна воля, да не растат в различни зависимости, да не бъдат обсебвани от различни грехове, пороци, страсти, трябва от мънички те да бъдат въведени в храма и от мънички да бъдат учени и възпитавани в духа на Божиите заповеди, в духа на евангелските истини”.

Всичко това ако правим, ние ще изпълним и своя дълг като родители, като техни наставници, като техни пастири.

******

Църквата „Св. Въведение Богородично“ е разположена в красивия възрожденски квартал на Благоевград, наречен „Вароша“. Тя е построена през 1844 г. като трикорабна базилка, богато изографисана от майстори на Банската художествена школа. Характерна особеност е много дълбоката ажурна дърворезба на иконостаса. Камбанарията е изнесена встрани от храмовия комплекс. Храм „Въведение Богородично” е построена по подобие на църквата в Рилския манастир.

На това място преди да бъде издигната църквата е имало малък храм, в който е живял самотен монах. Там е основано първото килийно училище в града. То е било духовно-просветен център за населението на Горна Джумая - старото име на Благоевград. Преподаватели в училището са били духовници от Рилския манастир и други религиозни средища. С модернизацията на Османската империя жителите на Горна Джумая изпитали потребност от нов храм за духовните си нужди. През 1838 г. те изпратили молба до Османската империя за разрешаване построяването на църква. Така строежът започнал през 1840 г. Жителите на квартал „Вароша”, които тогава наброявали около 150, я построяват сами със свои собствени средства и труд. Дори жените са носили камъни в престилките си, за да помагат. Строежът продължил четири години и през 1844 г. на 21 ноември църквата е осветена от владиката Йеремия. За времето си тя била една от най-богатите и най-пищни в региона. По-късно, в епохата на Възраждането, в двора на църквата е построено ново училище. То е предлагало високо за времето си заплащане на преподавателите, а църковното настоятелство много стриктно е наблюдавало морала на възпитателите. В училището са работили учители като Арсений Костенцев, Константин Босилков, Димитър Бисеров.

Днес църквата „Въведение Богородично” е запазена в автентичния си вид. Тя събира благоевградчани на християнски празници, венчавки и по други поводи.

Текст и снимки: Светослав Костарев

 

 

Снимки

Храмов празникХрамов празникхрам "Въведение Богородично" в БлагоевградХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникДраговитийски епископ ДаниилХрамов празник
« предишна новинаследваща новина »