ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождественско и Новогодишно послание на Видинския митрополит Дометиан

15 декември 2009 15:30, Видинска митрополия
Негово Високопреосвещенство Митрополит Дометиан

„Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение” (Лук. 2:14)

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Тази ангелска песен в тихата спасителна нощ на Рождество Христово отново ще огласи земните простори и ще обвее човешките сърца с радостния призив: „Христос се ражда – славете Го; Христос слиза от небесата – посрещнете Го!” Този чедолюбив призив на светата ни Църква ще ни отведе край свещената Витлеемска пещера, за да станем незрими свидетели на ангелското послание за това чудесно явление: „Ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци, защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ! (Лук. 2-10-11)

Христоименитите люде с благодарни сърца прославят Родилия се Спасител на света – „Слънцето на Правдата”, Който преобрази живота на човечеството от духовния мрак на неведението към светлината на истинското богопознание за живота, света и човека и дарува щедри милости към всяка облагодатена душа, обърнала поглед към Него – Господаря на вековете.

Живеем в двадесет и първия век на едно спасително историческо събитие, което отмерва дните и годините на света и на всеки един от нас: Рождеството по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос и както поучава нашата права вяра, Той дойде, за да освободи човеците от властта на греха и смъртта и даде на всички ни залог за нов и обновен живот в Христовата Църква, която е стълб и крепило на истината – „Църква на живия Бог” (1Тим. 3:15).

Ето защо днес ликува цялата вселена. Ражда се Спасителят на света. Днес е ден за духовна радост и преклонение пред непостижимата тайна на Боговъплъщението, която – както казва апостолът, - наистина е „велика… защото Бог се яви в плът” (1Тим. 3:16), та да се обожествяваме и ние, родените чрез Неговата благодат. „Защото Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен”(Йоан. 3:16).

В деня на светлото Рождество Христово всички ние сме призвани лично да посрещнем – не само в домовете, но и в собствените си сърца – Родилия се Христос Спасител. Защото само личната ни среща с Господ може да промени живота и деянията на всеки от нас, така че да се движим неотклонно по пътя на доброто, справедливостта, истината, любовта и мира. По този спасителен път на духовно съвършенство, ще сме способни и годни да оделотворим евангелския завет на Спасителя:

- Опознайте истината и Истината ще ви направи свободни. Аз съм Пътят и Истината и Животът! – казва Христос.

- Обичайте ближния си, както себе си, защото сте носители на образа и Божието подобие, а Бог е любов!

- Както искате да постъпват с вас човеците, така и вие постъпвайте с тях!

- Доколкото зависи от вас, бъдете в мир с всички човеци!

С това послание на вярата, в името на Родилия се Богомладенец Христос Господ, поздравявам от сърце любезните читатели на синодалния ни сайт с молитвено благопожелание за крепко здраве, благополучие в благородния труд, лично и семейно щастие – възход и добруване на нашия прекрасен народ.

Честито Рождество Христово!

Щастлива и благословена Нова 2010 година!

С неизменна обич в Господа,

+ Видински митрополит ДОМЕТИАН

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Негово Високопреосвещенство Митрополит Дометиан

Аудио

Рождественско и Новогодишно послание на митрополит Дометиан

« предишна новинаследваща новина »