ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

БИОГРАФИЯ на архимандрит Дионисий (Мишев)

30 ноември 2014 17:37, Българска Патриаршия
Архим. Дионисий (Мишев)

Уважаеми читатели на Официалния сайт на БПЦ-Българска Патриаршия,

на 28 ноември 2014 г. Св. Синод реши началникът на синодалния отдел "Богослужебен" Негово Високопреподобие архимандрит Дионисий (Мишев) да бъде ръкоположен в епископски сан и назначен за втори викарий на Софийския митрополит. Ръкоположението на наречения за Стобийски епископ архим. Дионисий е определено да се състои на 21 декември 2014 г.

Тук можете да се запознаете с биографията на архим. Дионисий Мишев:

Б И О Г Р А Ф И Я

Архимандрит Дионисий, в мире Димитър Бойков Мишев, е роден в гр. София на 24 септември 1981 г. в добре познато на столичния клир и църковната общественост православно семейство. От началото на гимназиалния си период е под духовните грижи на Траянополския епископ Иларион (по-късно Доростолски митрополит). Средното си образование завършва в Общински училищен комплекс „София” с профилна специалност „Организация на туризма” с много добър успех.

През 2000 година е приет за студент в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и по надлежната препоръка на покойния патриарх Максим е зачислен за послушник в Троянския ставропигиален манастир „Успение Богородично”, където пребивава през студентските ваканции.

На 27 април 2002 г. в Казанлъшкия манастир „Въведение Богородично” приема монашески постриг чрез Старозагорския митрополит Галактион.

Богословското си обучение завършва през 2012 г. в катедра „Теология” на Хуманитарния факултет при ШУ „Епископ Константин Преславски”, със степен „магистър” с отличен успех.

На 01 септември 2002 г. монах Дионисий е назначен за митрополитски библиотекар и на 23 ноември с.г. е ръкоположен от митрополит Галактион в йеродяконски чин. От 01 декември 2002 г. до 01 март 2003 г. е на служение в Старозагорска св. митрополия. От 01 март 2003 г. до 01 февруари 2004 г. изпълнява послушание в Златноливадския манастир „Св. Атанасий”. По искане на покойния митрополит Иларион от 01 февруари 2004 г. йеродякон Дионисий е назначен за митрополитски дякон в Доростолска св. митрополия. На 30 юли 2006 г. в Шипченския манастир „Рождество Христово” по време на съборна архиерейска св. Литургия е ръкоположен за йеромонах от Знеполския епископ Николай (по-късно Пловдивски митрополит).

На 01 декември 2006 г. йеромонах Дионисий е назначен за сътрудник в отдел „Културно-просветен” при Св. Синод. На 21 март 2008 г. по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство в столичния храм „Св. Седмочисленици” чрез Доростолския митрополит Иларион. На 01 юли 2011 г. архимандрит Дионисий по благословение на патриарх Максим и решение на Св. Синод е назначен на длъжността „Началник отдел „Богослужебен” при Св. Синод.

На 27 май 2014 г. по време на мирната визита на Българския патриарх Неофит в диоцеза на Руската православна църква е отличен от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с орден „Св. преп. Сергий Радонежки” III-та степен.

Страницата подготви: Десислава Панайотова
Снимки: Ромео Чолаков (1,2), Таня Вълчанова (3)

Снимки

Архим. Дионисий (Мишев)Архим. Дионисий (Мишев)
« предишна новинаследваща новина »