ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Предстоящ концерт в НДК

17 декември 2009 09:56, Неврокопска митрополия
Покана концерт

Неврокопската св. митрополия организира Рождественски концерт в София, в зала 7 на НДК, на 18 декември 2009 г. (петък) от 19, 00 ч. Концертът включва източно-църковни песнопения от последованието на Царските часове на Рождество Христово (1-ви, 3-ти, 6-и и 9-и час), които ще бъдат изпълнени от смесен хор "Неофит Рилски" от гр. Гоце Делчев и хор "Йоасаф Дионисиатис" от гр. Серес.

Хор „Неофит Рилски” е създаден към Неврокопската св. митрополия през 2007 година. Съставен е от участници в курса за изучаване на църковни песнопения на византийска невмена нотация, организиран от Неврокопска митрополия. Негов ръководител и диригент е г-н Йоанис Папахронис, продължител на светогорската традиция в източното църковно пеене.

За краткото време на своето съществуване, хорът е взел участие в редица богослужения из епархията, както и в организирани концертни изяви в градовете Гоце Делчев (Неврокоп) и Благоевград, съвместно с хор „Йоасаф Дионисиатис” от гр. Серес (2008 г.); в Катерини (Гърция), съвместно с хора на училището по византийска музика (2008 г.); в Драма (Гърция) (2009 г.) и в Кардица (Гърция), съвместно с хора на музикалното дружество в града (2009 г.).

Неофит Рилски (със светско име – Никола Бенин) е роден в гр. Банско през 1793 г. и е син на свещеник. Учил е иконопис в Банско при Тома Вишанов. Заедно със своя учител отива да работи в Рилския манастир, където през 1811 г. приема монашество. Изучава църковното пеене както в Рилската св. обител, така и на Св. Гора при Йоасаф Дионисиатис.

Оставил ни е много музикални трудове, ръкописите на които се съхраняват в Рилския манастир.

Хор за източно църковно пеене „Йоасаф Дионисиатис” е създаден през септември 2005 г. от учащи и завършили училището за византийска музика „Св. Никита Нови”, основано през 1989 г. към св. митрополия на Серес и Нигрита (Гърция).

Негов ръководител и диригент е г-н Йоанис Папахронис. Хорът е осъществил множество концерти както в Гърция, така и в чужбина. Участвал е в международни фестивали за църковна музика във Франция, Румъния, България, Сърбия, Естония. Много пъти е пял в храмовете на Константинопол, о-в Имброс (Бяло море) и о-в Тенедос (Турция).

Хорът работи съвместно със Солунския университет и с Музикалната адемия в гр. Пловдив, в която е открита катедра по византийска църковна музика.

Заповядайте на концерта! Вход свободен.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

хор "Неофит Рилски" и хор "Йоасаф Дионисиатис"хор "Неофит Рилски" и хор "Йоасаф Дионисиатис"хор "Неофит Рилски" и хор "Йоасаф Дионисиатис"хор "Неофит Рилски" и хор "Йоасаф Дионисиатис"хор "Неофит Рилски" и хор "Йоасаф Дионисиатис"хор "Неофит Рилски" и хор "Йоасаф Дионисиатис"

Аудио

Предстоящ концерт в НДК

« предишна новинаследваща новина »