ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светейшият Български патриарх Неофит изрази подкрепата на БПЦ-БП за канонизирането на архиеп. Серафим Соболев

05 декември 2014 12:57, Българска Патриаршия
Архиепископ Серафим Соболев

В Руската православна църква (РПЦ) върви процедурата по канонизацията на приснопаметния и духоносен архиепископ Серафим (Соболев), дългогодишен духовен наставник на поколения българи и руснаци и предстоятел на Руския храм-подворие “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в София през първата половина на 20 век.

На 30 ноември 2014 г., след оглавената от него св. Литургия в Руския храм и във връзка с отбелязването на 100-годишнината от освещаването му, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прочете поздравително слово. В него той заяви категоричната подкрепа на Българската православна църква-Българска Патриаршия за канонизирането на владика Серафим:

“В криптата на този храм, при гроба му се стича с любов и упование несекващ поток от християни, за да измолят неговото благодатно небесно застъпничество. И днес – сто години след тържественото освещаване на храма-подворие ще сме радостни като народ и като Църква да дадем своя скромен принос в процеса на подготовка за канонизацията на обичания Владика Серафим. Можем да уверим нашата сестра – Московската Патриаршия, че подкрепяме това нейно начинание, защото мнозина в България са онези, които могат да свидетелстват за благодатната помощ на архиепископ Серафим (Соболев).” /Пълното слово на патриарх Неофит: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=157830 /

С богоугодното дело по канонизацията на архиепископ Серафим Соболев е ангажиран и Негово Високопреподобие архимандрит Филип Василцев – предстоятел на Руското подворие у нас. И до този момент той съвестно изпълнява задачите, свързани с проучването на личността и делото на владика Серафим, координира събирането на актуални свидетелства за благодатната помощ на светителя и тяхното изпращане в Московската Патриаршия.

Във връзка с това на 2 декември 2014 г. в Секретариата на Руското подворие в София се състоя заседание в състав: архим. Филип Василцев, протойерей Владислав Цъйпин – професор в Московската Духовна Академия и виден специалист по каноническо право, член на Комисията за канонизация на светии към РПЦ, протойерей Владимир Воробьов – ректор на Православния Свето-Тихоновски хуманитарен университет (ПСТГУ), проф. дин Андрей Кострюков – преподавател в ПСТГУ по най-нова история на РПЦ, и г-жа Наталия Федотова – сътрудник на Отдела за външноцърковни връзки на РПЦ.

По време на работното заседание в София бе направен анализ на материалите, събрани за подаване в Комисията за канонизация на светии към РПЦ.

Предполага се, че в Москва под председателството на Негово Преосвещенство Троицки епископ Панкратий – игумена на Свето-Преображенския Валаамски манастир, Комисията за канонизация ще проведе свое заседание до края на 2014 г. Дотогава архим. Филип Василцев ще е внесъл събраните в България свидетелства за чудната отеческа помощ на владика Серафим Соболев, с което ще бъде обогатен и актуализиран наличният архив от материали, свързани с неговата канонизация за светец.

Секретариатът на Руското подворие в София сърдечно благодари на всички вярващи от Българската православна църква, които предоставиха своите свидетелства за благодатната подкрепа на владика Серафим Соболев в техния живот.

Архиепископ Серафим показва как се живее вярата в дни на тежки исторически и политически изпитания, как се отстоява Христовата истина срещу опитите за видоизменяне на светото Православие. Затова и след кончината си той ни утвърждава със своя пример в подвига на православния живот! А също ни утешава в личните ни скърби и измолва Божията милост за нашите просби и потребности. В криптата на Руската църква в София, където се покои тялото на архиепископ Серафим, постоянно да се стичат за молитва хиляди хора от цялата страна, което е най-силният израз за всенародната почит към руския светител. Той от своя страна, както и приживе е казвал, продължава да обича своята малка България и да ходатайства за нас пред Бога, защото в Православието всички сме едно, доколкото сме Христови.

~~~~~~~~~

След светата Литургия на 30 ноември 2014 г. по случай 100-годишнината от освещаването на Руския храм-подворие "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в присъствието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, българските митрополити Видински Дометиан, Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, главата на делегацията на Московската Патриаршия Екатеринбургски и Верхотурски митрополит Кирил, председателя на Отдела за външноцърковни връзки на Украинската православна църква Лугански и Алчевски митрополит Митрофан, както и на секретаря на Св. Синод на БПЦ-БП архимандрит Герасим, игумена на Зографския ни манастир “Св. вмчк Георги Зограф” на Атон схиархимандрит Амвросий, архимандрит Теоктист - представител на Българския патриарх при Московския и на цяла Русия патриарх, много духовници, официални гости и вярващи, представителят на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в София архимандрит Филип връчи ордени на РПЦ на редица отличени, в това число и на протойерей Кирил Попов – изявен православен композитор и диригент на Софийския свещенически хор, както и на г-жа Александра Карамихалева – началник-отдел “Връзки с обществеността” при Св. Синод на БПЦ-БП.

~~~

Подробен фоторепортаж от честванията:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=157582

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Руско подворие в София; Атанас Димитров

Снимки

Негово Светейшество Българският патриарх НЕОФИТГробът на архиеп. Серафим Соболев в криптата на Руската църква в СофияРуският храм-подворие "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" - гр. София
« предишна новинаследваща новина »