ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българи и гърци заедно прославиха Бога в храм "Св. София - Премъдрост Божия"

19 декември 2009 13:07, Софийска митрополия
19.12.2009 г. храм "Св. София"

На 19 декември, дни преди Рождество Христово, светата Литургия в древния столичен храм "Св. София - Премъдрост Божия" бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил. В съслужение с архиерея бяха и преосвещеният Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, протосингелът архим. Григорий, храмовото духовенство при църквата "Св. София" и свещенослужители от София.

За благолепието на богослужбата и молитвеното настроение на богомолците изключителен принос имаха и двата хора под ръководството на г-н Папахронис: смесен хор "Неофит Рилски" от гр. Гоце Делчев и хор "Йоасаф Дионисиатис" от гр. Серес, които пяха в изключителна хармония на църковнославянски и на гръцки език източноцърковни песнопения на невмена нотация.

Много християни пристъпиха към Свето Причастие в този ден, в навечерието на светлия празник на Христовото Рождество.

В края на богослужението митрополит Натанаил изказа своята благодарност, че Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим е дал благословението си за това съслужение, в което християни от две сестри поместни православни Църкви заедно отправиха молитва към Бога, засвидетелствайки своето единство в Христа. Като се позова на днешното евангелско четиво за синаповото зърно, което е най-малко, но когато покълне и израсне, под неговата сянка могат да почиват птиците небесни, архиереят каза, че и Църквата Христова като синаповото зърно първоначално при основаването си е била малка, но през вековете се разраства и днес хора от различни националности, пол и възраст могат да намират под благодатните й клони живителни сили, утеха, когато изнемогват, и спасение.

Митрополит Натанаил каза още, че в Обединена Европа, при този хаос от ценности и идеи, Православието е онова, което ще ни съхрани и което ни прави ценни за гражданите на Европа. Той напомни за нашия дълг като християни, като последователи на Христа, да благовестим, да бъдем мисионери, като свидетелстваме със своя живот любовта си към Бога и към ближните, към която ни е призовал Господ Иисус Христос.

След края на светата Литургия с молебен бе отбелязана годишнината на енорийския сайт "Православна младеж" (www.pravmladeji.org ), който е под духовното попечителство на духовенството при храма на Божията Премъдрост. Преди една година, на 21 декември, с молебен, оглавен от митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, бе поставено началото на този сайт, адресиран предимно към младите хора в страната и чужбина. Днес свещенството и младежите ангажирани към тази богоугодна инициатива отправиха благодарствена молитва към Бога, от Когото е всяко добро даяние, и изпросиха Божието благословение и занапред да ги укрепява в техните усилия да свидетелстват за православната си вяра.

Прозвучалото многолетствие за всички, които с вяра и любов се трудят в този свят храм, бе и за благопреуспяването на екипа на енорийския сайт.

Текст и снимки: Александра Карамихалева
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Митрополит Натанаил19.12.2009 г. храм "Св. София"19.12.2009 г. храм "Св. София"19.12.2009 г. храм "Св. София"19.12.2009 г. храм "Св. София"19.12.2009 г. храм "Св. София"19.12.2009 г. храм "Св. София"19.12.2009 г. храм "Св. София"19.12.2009 г. храм "Св. София"19.12.2009 г. храм "Св. София"Гръцкият хорБългарските певциБългарският хор19.12.2009 г. храм "Св. София"19.12.2009 г. храм "Св. София"Дякон Иван Петков 19.12.2009 г. храм "Св. София"Архим. ГригорийАрхиерейско словоДяконите19.12.2009 г. храм "Св. София"Двамата архиереиСнимка за спомен на хористите с митрополит НатанаилСнимка за спомен на хористите с митрополит Натанаил

Аудио

Българи и гърци заедно прославиха Бога

« предишна новинаследваща новина »