ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ЗНАМЕНАТЕЛНА И ИСТОРИЧЕСКА СРЕЩА между Светейшия Български патриарх, членове на Св. Синод и ръководството на БАН (обновено)

12 декември 2014 13:09, Българска Патриаршия
Българският патриарх Неофит и акад. Стефан Воденичаров-председател на БАН

Днес, 12 декември 2014 г., в Приемния салон на Св. Синод се състоя знаменателна и вълнуваща среща. Светейшият Български патриарх Неофит и Високопреосвещените членове на Св. Синод Сливенски митрополит Йоаникий, Видински митрополит Дометиан, Ловчански митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и Неврокопски митрополит Серафим посрещнаха ръководството и именити членове на Българската академия на науките, водени от председателя на БАН академик Стефан Воденичаров.

В присъствието на Светейшия патриарх Неофит, на синодалните архиереи и академиците Главният секретар на Св. Синод Негово Високопреподобие архим. Герасим оповести съвместно Рождественско обръщение към българския народ, в което духовният и научният елит на нацията ни призовава: "Нека стените на отчуждението между нас паднат пред силата на действената любов към ближния, която ни се разкрива в деня на Христовото Рождество! Богомладенецът Христос да бъде наша обща радост и източник на надежда! Божествените истини, които единствени могат да преобразят живота ни и направят света по-добър, да бъдат наш главен ориентир и мерило за нашата човечност!"

(Пълен текст на Обръщението в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=158802 )

Патриарх Неофит приветства всички с благи и светли пожелания и наблегна върху това, че там, където са събрани двама или трима в име Христово, Сам Господ е посред тях. Светейшият патриарх ни призова да бъдем честити като християни, българи, членове на новото общество, което с идването си в света Господ Иисус Христос създаде.

Ловчанският митрополит Гавриил в качеството си на ръководител на Културно-просветния отдел (КПО) при Св. Синод разказа за ползотворните срещи между синодални членове, експерти на КПО, ръководството и академици на БАН. Той подчерта, че тези срещи минават под знака на единодушния стремеж на БПЦ и БАН за съвместни действия, които да спомогнат за духовно-нравственото възраждане на българския народ.

Изхождайки от убеждението си, че БАН не е само национален изследователски център, но и център на духовността, академик Стефан Воденичаров с нескрито вълнение благодари за тържествения прием, оказан от Българския патриарх и Св. Синод. Той посочи, че днешният ден за него е много специален, тъй като се срещат двете най-стари институции на Третата българска държава и искат да помогнат за възвръщане на душевния мир и живот на всички българи. "Със загубата на душевността, с принизяване на критериите на морала няма да вървим напред. Двете институции понасяме своята отговорност пред България и оттук-нататък заедно ще работим" за възраждането на духовността.

Сливенският митрополит Йоаникий отбеляза, че Бог благославя протегнатата ръка, щом тя е добра!

Видинският митрополит Дометиан го допълни като благопожела успех за съвместните инициативи между БПЦ и БАН.

Акад. Стефан Воденичаров връчи паметен плакет на БАН като почетен дар за Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Гостите от БАН: акад. Стефан Воденичаров - председател, акад. Дамян Дамянов - заместник председател, чл.-кор. Николай Милошев - заместник председател, проф. Евдокия Пашева - главен научен секретар, акад. Александър Петров - физик, акад. Петя Василева - офталмолог, акад. Васил Сгурев - електроинженер, акад. Александър Александров - лесовъд, акад. Богдан Петрунов - алерголог, имунолог, акад. Камен Куманов - биохимик, развълнувано беседваха с патриарх Неофит и синодалните архиереи. Всеки споделяше виждането си за това колко е важно да възрастваме в духовния си живот и да работим така, че българското образование да не остане едностранчиво, а да бъде наситено с нравствени и духовни аспекти.

Патриарх Неофит благопожела всички съвместни бъдещи стъпки в тази насока да бъдат благословени.

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит и акад. Стефан Воденичаров-председател на БАНБългарският патриарх Неофит и акад. Стефан Воденичаров-председател на БАНСреща между ръководствата на БПЦ и БАНЛовчански митрополит ГавриилПатриарх Неофит и митр. ЙоаникийАкадемиците на БАНАкадемиците на БАНАкадемиците на БАНАрхим. Герасим огласява Рождественското обръщениеАрхим. Герасим огласява Рождественското обръщениеБългарският патриарх Неофит и акад. Стефан ВоденичаровПо време на съвместното Рождественско обръщениеАкадемиците на БАНЗаедно за духовното възраждане на БългарияАкадемиците на БАНАкад. Стефан Воденичаров по време на своето изказванеМитр. Йоан и митр. СерафимСрещата между БПЦ и БАН на 12 декември 2014 г.Академиците на БАНАкадемиците на БАНАкадемиците на БАНАкадемиците на БАНАкадемиците на БАНПатриарх Неофит беседва с акад. ВоденичаровМитр. Гавриил и митр. ЙоанПаметна снимка от срещата между Българския патриарх Неофит, Св. Синод и БАНПаметна снимка от срещата между Българския патриарх Неофит, Св. Синод и БАНПатриарх Неофит беседва с гостите от БАНПатриарх Неофит беседва с гостите от БАНМитр. Йоан и митр. СерафимАкад. Воденичаров връчва плакета на БАН на Българския патриарх Неофит
« предишна новинаследваща новина »