ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Софиянци почетоха св. Спиридон Чудотворец в храм "Св. Петка"-стара

12 декември 2014 15:50, Софийска митрополия
Пантофката на св. Спиридон в храма

Десетки софиянци се събраха на 12 декември, в митрополитския старинен храм "Св. Петка", за да почетат в празничния ден, в който Църквата почита св. Спиридон Чудотворец, един от великите светии и чудотворци от IV век.

Наред с частицата от мощите на св. Петка в столичния храм вече има и пантофка на светеца, осветена до неговите свети мощи, които се покоят на гръцкия остров Корфу.

Житието на светеца разказва, че той е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Бил винаги прост по нрав, смирен по сърце и благ по живот. Станал епископ в кипърския град Тримитунт и взел участие в Първия вселенски събор в Никея. Скоро след като станал епископ, св. Спиридон се прославил с чудотворна дарба. Постоянно при него идвали болни за помощ и изцерение, изгонвал демони, съкрушавал идолите, възкрeсявал мъртви, царе и народ му оказвали почит, но светият мъж ревностно пазел смиреното сърце, защото знаел, че земната слава е нищожна. В епископския си сан той запазил своите прости обичаи: избягвал всякакъв разкош, продължавал да се занимава със земеделие и сам заедно с жътварите жънел своите ниви; във всяко време бил достъпен за бедните, като употребявал за подпомагане всичко, което имал - давал помощи и съвети, поучавал с прости думи, пълни с любов и божествена мъдрост.

С Божията благодат честните мощи на св. Спиридон пребивават нетленни. Особено забележително е, че тялото му се е съхранило почти без видими изменения, включително косите, зъбите и цветът на кожата. Удивителен факт е, че тялото на светителя има постоянна телесна температура от 36,6 градуса. Мощите му се пазели в Тримитунт до средата на VII в., когато поради набезите на нашественици били пренесени в Константинопол. През 1453 г. при превземането на Константинопол от турците мощите били пренесени на о. Керкира (Корфу), където се намират и до днес.

Според местните жители именно благодарение на него Корфу никога не е бил завладяван от османските турци. Мощите на св. Спиридон се съхраняват в сребърен саркофаг в самата църква „Св. Спиридон“ в Керкира (гръцкото име на Корфу). Всяка година мощите му се изнасят за поклонение, само три пъти годишно – на Великден, на 11 август – датата, на която св. Спиридон е спасил острова от нападението на турците, и на празника му - 12 декември. На два пъти през годината се сменят одеждите, с които са облечени мощите му. Удивителното в случая е, че винаги тялото му се облича в нови одежди и обувки, а след шест месеца те са силно захабени, а обувките много износени, затова и мнозина вярват, че и до ден-днешен светецът обикаля по света и помага на нуждаещите се.

Тази година, по време на поклонническо пътуване до мощите на св. Спиридон на о. Керкира, ик. Николай Николов, предстоятел на старинния митрополитски храм, участва в съборна празнична св. Литургия в храма "Св. Спиридон". С благословението на митрополита на Керкира - Нектарий по време на богослужбата е осветена до мощите на светителя пантофка, донесена от България. Отец Николай я донася в софийския храм и я поставя в специално изработен проскинитарий, непосредствено устроен до архиерейския трон, с нарисувана голяма икона на светеца. По решение на храмовото духовенство в църквата "Св. Петка"-стара всеки четвъртък след края на вечерното богослужение ще бъде отслужван акатист на Тримитунтския Чудотворец Спиридон.

+++

Във времето на Спиридоновото светителство веднъж на острова настанала голяма суша, от която изсъхнали всички плодове и посеви, и настъпил голям глад. Жителите прибегнали до молитвите на епископа, и на другата година се получило чудно плодородие и изобилие на всичко. Но след няколко години гладът пак довел до отчаяние бедните жители на острова. Някои от богатите пък се радвали, понеже по време на плодородието събрали грамадни запаси и сега могли да се надяват да ги продават на по-изгодна цена.

Един богат търговец закупил от друга страна голямо количество жито. Когато корабите му пристигнали, той заповядал да изсипят всичко в хамбарите му, за да продава по-скъпо, когато гладът се усили. Това време скоро настъпило. Търговецът получавал големи печалби, но не искал с нищо да помогне на бедните си съграждани. Един бедняк дошъл при него и настойчиво молел за малко жито, за да не умре от глад със семейството си. Той му отказал немилостиво. Нещастният дошъл при св. Спиридон и със сълзи му разказал за крайната си сиромашия. "Не плачи - казал светителят, който имал пророчески дар, - защото тъй говори Дух Свети: утре твоята къща ще се напълни с храна, а богатият ще те моли и ще ти предлага пшеница даром". В същата нощ буря с проливен дъжд разрушила хамбарите на богатия търговец и водите като се разлели, разнесли неговите огромни запаси. Търговецът в отчаяние молел жителите на града да му помогнат да спаси поне част от имуществото и като срещнал бедняка, комуто отказал да помогне, молел го да вземе толкова, колкото му е нужно. Той разбрал, че бедствието му е пратено от Господ като наказание за жестокосърдечието му.

Просветен от Светия Дух, св. Спиридон узнавал тайните помисли и прегрешения на хората. Такава прозорливост му помагала да поучава чрез възпитаване чувства на любов и милосърдие към ближните.

Текст и снимки: Весела Игнатова

Снимки

Акатист на св.Спиридон в храм "Св. Петка"На молитва пред проскинитария на св. Спиридон Акатист на св.Спиридон в храм "Св. Петка" Акатист на св.Спиридон в храм "Св. Петка" Акатист на св.Спиридон в храм "Св. Петка" Акатист на св.Спиридон в храм "Св. Петка" Акатист на св.Спиридон в храм "Св. Петка" Акатист на св.Спиридон в храм "Св. Петка" Акатист на св.Спиридон в храм "Св. Петка" Акатист на св.Спиридон в храм "Св. Петка"Помазване с елей от кандилото на св. Спиридон на о. Керкера Акатист на св.Спиридон в храм "Св. Петка" Акатист на св.Спиридон в храм "Св. Петка"На изповед в храмаВ храма В храмаПантофката на св. Спиридон в храмаПроскинитарий на св. Петка в храма
« предишна новинаследваща новина »