ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО на БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ при посещението му в манастира "Св. св. Кирик и Юлита" в Пловдивска епархия (обновено)

14 декември 2014 11:50, Българска Патриаршия
Българският патриарх Неофит в манастира "Св. св. Кирик и Юлита" - Пловдивска епархия

Днес, 14 декември 2014 г., Неделя на св. Праотци, в епархийския манастир "Св. св. Кирик и Юлита" в асеновградския кв."Горни Воден" се състоя знаменателно посещение на Българския патриарх Неофит и членове на Св. Синод. Те, както и пристигналите от цяла България духовници и миряни, дойдоха, за да съучастват в радостта на Пловдивска епархия във връзка с връщането на този древен манастир на Пловдивска св. митрополия. От епископата на БПЦ в тържеството се включиха Техни Високопреосвещенства Врачански митрополит Калиник, Сливенски митрополит Йоаникий, Видински митрополит Дометиан, Великотърновски митрополи Григорий, Старозагорски митрополит Галактион, Ловчански митрополит Гавриил, Доростолски митрополит Амвросий, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, както и Техни Преосвещенства Велички епископ Сионий, Браницки епископ Григорий, Знеполски епископ Арсений, Белоградчишки епископ Поликарп и Агатополски епископ Йеротей. В празника, организиран от Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, участва и Главният секретар на Св. Синод Негово Високопреподобие архимандрит Герасим. В олтара съслужиха и свещеници от Пловдивска епархия, протодякон Иван Петков и протодякон Илиян Александров.

По великата Божия милост и след многобройни усилия и съдебни процеси през настоящата 2014 г. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, заедно със своите споспешници, успя в делото по връщането на манастира "Св. св. Кирик и Юлита", предоставен от атеистичната държава преди няколко десетилетия на Съюза на архитектите в България.

След съборната архиерейска света Литургия в манастирския храм „Св. прпмчца Параскева” Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отслужи Благодарствен молебен по повод справедливия и многоценен успех на Пловдивска епархия. Светейшият патриарх Неофит приветства постигнатото от страна на Пловдивския митрополит и преподаде първосветителския си благослов чрез следното слово:

Ваше Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай,

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,

Скъпи отци,

Обични в Господа братя и сестри,

Велика радост изпълва сърцата ни и превелика е благодарността ни към Всеподателя Бога, Който с безмерната Своя милост ни благослови да можем да служим в храма "Св. Параскева" на древния манастир "Св. св Кирик и Юлита". Тук сме по единодушното съгласие и решение на Св. Синод на Българската православна църква, за да отбележим възвръщането на тази света обител в църковното лоно и с Божествена света Литургия и Благодарствен молебен да прогласим нейното ново възкресение от името на цялата ни света Църква.

"Неведоми са пътищата Божии". Пътищата са неведоми, но целта е ясна. Слабите човешки умове наистина понякога не могат да разберат защо пътят е толкова тежък и стръмен, защо има завои и обрати, защо е необходимо да има толкова пречки и да се минава през толкова изпитания? Пътят е тежък и по него ни се поставят пречки и изпитания, защото Бог иска да изпита вярата ни. Целта на пътя е нашата вяра в Иисус Христос, Който е пътят и истината и животът. Вярата е дар, но тя не се дава даром. Всеки от нас с всекидневните си старания и понякога дори страдания трябва да я засвидетелства и отстоява. Въпреки пречките и въпреки изпитанията. Когато Бог почувства, че вярата е дълбока и искрена, когато се убеди, че човеците полагат усилия в Неговото име и за славата на Неговата Църква, и когато види, че избраният път действително води към целта, то тогава Той благославя делото. Няма дело, осъществявано в Божието име, което да не се увенчае с успех. Колкото и време и сили да отнеме това. Времето и силите са жертвата, която трябва да принесем, те са цената за нашите грешки, за нашите колебания и страхове, за нашите минали пропуски, за това, че понякога ни е обземало униние. Не трябва да се боим да влагаме време и сили в каузите на Църквата, защото наградата е голяма. Знаците, които Бог ни дава през последната година чрез уреждането на статута на ПКСХП "Св. Александър Невски" в столицата, положителното развитие по възвръщането на други някои храмове като собственост на Българската православна църква и не на последно място - възвръщането и възкръсването на този свят манастир "Св. св. Кирик и Юлита" показват, че когато всички ние - епископат, клир и миряни - действаме задружно и сплотено в отстояването правата на светата Църква, то тогава и пътят е лек, и целта е постижима.

"Отдайте Божието Богу, а кесаревото - кесарю". Българската православна църква винаги е съблюдавала този принцип, завещан ни от Самия наш Господ Иисус Христос. Колко е радостно, когато виждаме, че светските власти все по-често осъзнават колко е важно да се отдаде Божието Богу. Важно е за морала на нашия народ, за неговото благоденствие и благополучие, а оттам и за самата ни държавност. Затова, когато след малко с обичайното многолетствие се помолим на Господа за благоденствието и преуспяването на благочестивия и православен български народ, за правителствующия синклит, за христолюбивото войнство, нека се помолим и за всички онези, които са спомогнали за това, щото тази обител да се завърне в обятията на майката Църква, а обителта от своя страна да отвори обятия за монашествующите и за всички благочестиви християни от цяла България.

Благодарим на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за положените трудове за възвръщането и благоукрасяването на тази света обител. Молим Всеподателя Бога да дарува нему и на повереното му паство крепко здраве и духовни сили, за да продължат започнатото дело.

Вседушевно молим Господа Иисуса Христа, света Богородица, светите мъченици за вярата Кирик и майка му Юлита и цялото небесно войнство да пазят тази възстановена света обител и да я съхраняват като светилник на вярата, благочестието и морала, които никога повече да не угасват. Сега и винаги и во веки веков. Амин!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

+ Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Прекрасна фотогалерия от събитието можете да видите в:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/832-14122014g-poseshtenie-na-parvoierarhat-na-bptz--negovo-sveteishestvo-patriarh-neofit-saprovoden-ot-visokopreosveshtenite-mitropoliti--chlenove-na-sv-sinod-i-episkopi-na-bptz-v-manastira-q-sv-sv-kirik-i-yulita-q--.html

Страницата подготви: Десислава Панайотова
Снимки: Неделян Нешев - в http://www.plovdivskamitropolia.bg

Снимки

Патриарх Неофит БългарскиПосрещане на патриарх НеофитПосрещане на епархийския митрополит Николай ПловдивскиПатриарх Неофит и митрополит НиколайСв. Синод и епископатът на БПЦСв. Синод и епископатът на БПЦМанастирът "Св. св. Кирик и Юлита" възкръсна!
« предишна новинаследваща новина »