ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнично обгрижване на параклиса "Рождество Христово" в Софийската духовна семинария

21 декември 2009 12:55, СДС
Обгрижване на семинарския параклис "Рождество Христово"

В дните пред светлото Христово Рождество възпитаниците на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” с особено голямо старание и любов вложиха усилията си в благоукрасяването на семинарския параклис, посветен на това празнично събитие. Макар разположен върху малка площ в централната сграда на духовната ни школа, параклисът “Рождество Христово” е в непосредствена близост до учебните стаи и поради тази причина е предпочитано място от семинаристите за духовно уединение и молитва.

С благословението на ректора на семинарията, Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, обгрижването на параклиса е поверено на първокурсниците, подпомагани от техните събратя от трети курс.

Семинарският параклис е изграден в периода 1997-1998 г. и веднага след това е осветен. Според участници в духовното тържество това е станало на третия ден от Рождество Христово – Стефановден. Блаженопочившият митрополит Геласий, тогава главен секретар на Св. Синод извършва освещаването в съслужение с тогавашния ректор на Семинарията и вдъхновител на идеята за изграждането на параклиса архимандрит Сионий (сега Велички епископ и викарий на Видинския митрополит), и тогавашния протосингел на Софийска митрополия aрхимандрит Николай (сега Пловдивски митрополит).

Сцената на пресветлото Христово Рождество, изписана върху горната част на южната стена, както и цялата зография на параклиса, е дело на талантливия художник Йордан Нешовски. Прави впечатление, че преобладават стенописните изображения на просияли в святост Божии угодници от българския род: светите братя Кирил и Методий, св. Климент Охридски, св. Наум Охридски, преп. Йоан Рилски Чудотворец, св. патриарх Евтимий Търновски, преп. Пимен Зографски и др. За благоустрояването на този семинарски параклис допринася с всеотдайната си грижовност и монахиня Теодора, сега монахиня във Видинска епархия.

Днес най-ревностно изпълняват послушанието за обгрижване на семинарския параклис първокурсниците Иван Тупаров и Добромир Кръстев, напътствани от семинаристите от трети курс Георги Георгиев, Здравко Кънев, Ангел Карадаков и Марин Маджаров. Момчетата ежедневно почистват параклиса, палят кандилата, прикадяват и подготвят необходимата атмосфера и духовно настроение за молитвите преди лягане, които те редовно четат тук в девет часа вечерта.

И в тихата спасителна Рождественска нощ чистосърдечните молитви и сладкогласното пение на семинаристите ще се слеят с ликуването на цялата вселена, когато светата Църква пее: “Христос се ражда, славете Го, Христос иде от небето, посрещнете Го, Христос е на земята, тържествувайте”.

Текст: Мария Братинова
Снимки: Георги Георгиев, Костадин Милушев и Александър Александров
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Стенописът "Рождество Христово" в семинарския параклисСеминарският параклис "Рождество Христово"Семинарският параклис "Рождество Христово"Обгрижване на семинарския параклисОбгрижване на семинарския параклисОбгрижване на семинарския параклисВечерна молитва преди лягане в семинарския параклис "Рождество Христово"Вечерна молитва преди ляганеВечерна молитва преди ляганеВечерна молитва преди ляганеВечерна молитва преди ляганеВечерна молитва преди ляганеВечерна молитва в семинарския параклисВечерна молитва преди лягане в семинарския параклисЧаст от стенописите в семинарския параклис "Рождество Христово"

Аудио

Празнично обгрижване на параклиса "Рождество Христово"

« предишна новинаследваща новина »