ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възстановен параклис „Рождество Христово” в Рилския манастир

23 декември 2009 12:45, Рилска света обител
Рилският манастир, параклисът

Настъпва светлият празник – Рождеството по плът на нашия Господ Иисус Христос от Пречистата Приснодева Мария.

Преди година и половина в Рилската света обител отвори богоспасяемите си двери възстановен параклис, посветен на това светло тържество – Рождество Христово.

Идеята за неговото създаване се ражда в сърцата на боголюбивите монаси във времето преди Рилската светиня да бъде обявена за паметник на културата и музейна единица. По Божий промисъл, днес виждаме тази идея реализирана.

Началото се поставя в лятото на 2007 година. Устройването на параклиса е плод на благотворителността на много сърца. Отзовават се медиите в лицето на журналистката Маргарита Михнева, чието предаване дава гласност на идеята в търсенето на средства. Иконостаса изработва майстор Ангел Атанасов с група студенти от Художествената академия, а иконите рисува доц. Стефан Тъпанов, преподавател в НХА, архиерейският трон, украсителната дърворезба и проскинитарият са дело на дърворезбаря Владимир Златков.

Проектът на пода от цветен гранит е изработен от архим. Серафим (Динков), а поставянето му извършват майстори от с. Слокощица, Кюстендилско. Още много боголюбиви миряни, както и манастирското братство, отдават своето усърдие и труд във възстановяването и почистването на параклиса. Подарената от Зографските братя светиня – чудотворната икона на Божията Майка „Отрада, Утешение” - е изправена в преддверието в дантелена ажурна дърворезбена рамка, направена с много любов.

Лептата на много българи, пожертвана за това дело, свидетелства за живата вяра и любовта, които нашият народ неизменно пази в себе си към светата Православна Църква и нейния светилник – св. Йоан Рилски.

Параклисът се намира в северното манастирско крило. Не е официално осветен, извършен е само чин полагане на св. антиминс от игумена на св. обител. Предстоят довършителни дейности.

В рамките на Рилския манастир се намират осем параклиса, от които този е най-голям и просторен. В периода на отминалия атеистичен режим помещението е използвано като киносалон. Сега тук текат соковете на Живота Христов, преобразяващ земното в небесно.

През зимния период до Страстната седмица на Великия пост ежедневно в него се отслужва богослужебното последование от денонощния кръг, завършващ с Божествена св. Литургия, а целогодишно се извършва св. Кръщение.

Тази година Рилската света обител за втори път ще посрещне пресветлото Рождество Христово и като храмов празник, във възстановения едноименен параклис.

Святата Рождественска нощ, сбрала в себе си тихата радост, светлата надежда и себеотречената любов, дарява душите ни с оня чуден възторг, възнесъл умовете и сърцата на пастирите във висините, съзерцавайки в яслите тихата Светлина – Богомладенеца Христос – нашата Вяра, Надежда и Любов!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Възстановен параклис „Рождество Христово” в Рилския манастир

« предишна новинаследваща новина »