ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление на храм ”Св. Кирик и Юлита” в гр. Банкя

21 декември 2009 16:28, Софийска митрополия
храм ”Св. Кирик и Юлита” в гр. Банкя

На Игнажден Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан оглави празничната св. Литургия в единствения в епархията храм посветен на св. мъченици Кирик и Юлита, в гр. Банкя. В съслужение с викарния епископ бяха архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, протойерей Василий Топузлиев, предстоятел на храма, иконом Милко Топузлиев от храмовото духовенство, свещеник Желязко Симонов, предстоятел на храма в с. Петърч и дякон Иван Петков. В богослужбата молитвено участие взе архиерейският наместник на Трънска духовна околия протойерей Дамян Делов. .

След края на утренята Негово Преосвещенство извърши полагащото се чинопоследование за обновление на храм, тъй като след общите усилия на предстоятеля – протойерей Василий Топузлиев, църковното настоятелство и щедри дарители, храмът е изцяло обновен. Дървената подова настилка е подменена с красиво подреден цветен гранит /което се оказало много трудно, тъй като храмът е построен на свлачище/, поставен е нов цокъл на стените от вътрешната страна на храма, интериорът на олтара е изцяло подновен, като е обзаведен и с необходимите принадлежности, св. Престол е с ново пурпурно облачение със златна бродерия, умело изработено от сестрите на Врачешкия манастир, които са подготвили и новата храмова завеса, поставени са нови прозорци, свещници и специално изработени дърворезбени аналои. Като цяло зографията в храма е почистена, а стенописите над светия олтар са реставрирани.

На богослужението присъстваха кметът на гр. Банкя г-н Марков, както и неговият заместник г-н Симеонов. Въпреки снежния и студен зимен ден множество жители на града бяха дошли, за да станат съпричастни на енорийската радост.

В края на св. Литургия празнично слово произнесе еп. Йоан, в което се спря върху текста на неделното св. Евангелие: ”Очакването на всички старозаветни пророци и праведници и идването на Спасителя Христос е станало не случайно: от Авраама до Давида - 14 рода, от Давида до Вавилонското преселение - 14 рода, от Вавилонското преселение до раждането на Иисуса Христа- 14 рода”.... В края на словото си архиереят каза: „Да благодарим първо на Бога за това, че се осъществи това добро дело - обновлението, да благодарим на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, че благослови точно в този ден - Игнажден - да извършим това чинопоследование, да благодарим на духовниците в храма – предстоятеля протойерей Василий Топузлиев и иконом Милко Топузлиев, но да благодарим и на ктитори, дарители и спомоществуватели, на семейство Димитър и Данета Желеви, семейство Марияна и Здрави Дакови и на всички онези, които с финансови средства, с доброволен труд и молитва направиха възможно обновлението. Аз не знам всички имена на дарителите, но Бог ги знае... Нека родилия се Богомладенец да дарува на всички, потрудили се за този храм: здраве, духовни сили и добро преуспяване в живота.”

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

обновения храм ”Св. Кирик и Юлита” в гр. Банкяеп. Йоан и архимандрит ГригорийСв. Престолпротоиерей Василий Топузлиевобновление на храм ”Св. Кирик и Юлита” в гр. Банкяеп. Йоан и ик. Милко Топузлиевобновление на храм ”Св. Кирик и Юлита” в гр. БанкяХрамовото духовенствопевцитеобновление на храм ”Св. Кирик и Юлита” в гр. Банкяобновление на храм ”Св. Кирик и Юлита” в гр. Банкяеп. Йоан поръсва храма със светена водаКоленопреклонна молитва по време на обновлениетообновление на храм ”Св. Кирик и Юлита” в гр. БанкяНа обновлението присъстват кмета на гр. Банкя и неговия заместнико. Дамян Деловдякон Иван Петковеп. Йоан Великия входИзпълненият храмобновление на храм ”Св. Кирик и Юлита” в гр. БанкяХрамовото духовенствоеп. Йоан проповядваеп. Йоан проповядва

Аудио

Обновление на храм ”Св. Кирик и Юлита” в гр. Банкя

« предишна новинаследваща новина »