ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит участва в честването на св. Николай Мирликийски Чудотворец в Руската църква в София

20 декември 2014 02:53, Българска Патриаршия
Св. Литургия в чест на св. Николай на 6/19 декември 2014 г.

На 6/19 декември 2014 г., в деня, когато по светоотеческия календар честваме паметта на Мирликийския архиепископ св. Николай Чудотворец, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит посети едноименния Руски храм-подворие, където тържествено завършиха празненствата, посветени на 100-годишнината от освещаването на Руската църква в София.

Той молитвено присъства в олтара по време на празничната св. Литургия, възглавена от Волоколамски митрополит Иларион - председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московската Патриаршия, който с благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил е на братско посещение в Българската православна църква.

На митрополит Иларион съслужиха Техни Преосвещенства патриаршеският викарий Тивериополски епископ Тихон и Софийският викарий Браницки епископ Григорий, Гл. секретар на Св. Синод Негово Високопреподобие архимандрит Герасим, ставр. ик. Ангел Ангелов, предстоятелят на празнуващия храм−подворие архим. Филип (Василцев), секретарят на Отдела за външноцърковни връзки на РПЦ по междуправославните отношения протойерей Игор Якимчук, ик. Симеон Минчев, патриаршеският протодякон Александър Нешев.

Предстоятелят на БПЦ в пространно слово отбеляза, че «вече цяло столетие храмът-подворие на Московската Патриаршия в София се явява своеобразен символ на единството, вярата и любовта между нашите Православни църкви и народи. Неговият въздух благоухае от молитвите, които са били възнасяни тук от духоносни отци. Особено желая да отбележа приснопаметния Богучарски архиепископ Серафим." Почти 30 години той е служил в този храм, обгрижвал е българските и руските енорияши, и днес при неговия гроб прииждат несекващ поток християни, за да изпросят неговото благодатно небесно застъпничество. Патриарх Неофит приветства владика Иларион за неговата активна дейност по развиване на междуправославните отношения. Българският патриарх поздрави и благодари на архим. Филип за усърдните му пастирски трудове в Руския храм, за грижата му относно реставрацията му, както и за братолюбивото му отношение към духовенството на БПЦ.

Светейшият патриарх Неофит подари на митрополит Иларион архиерейски жезъл – точно копие на средновековния жезъл на Охридската архиепископия.

Волоколамски митрополит Иларион в отговор заяви, че преди всичко предава сърдечното приветствие и благопожелание от Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил, "който с голяма любов си спомня срещите с Вас, посещението в България, братското общение и съслужение по време на божествената Литургия". Владика Иларион подчерта радостта си от благолепния вид на реставрирания руски храм "Св. Николай" в София, за което основна заслуга има предстоятелят му архим. Филип. "Ние възпоменаваме всички, които са се потрудили в този свят храм, най-вече приснопаметния архиепископ Серафим, чиито останки се покоят в криптата".

След литургийния отпуст според установената традиция всички слязоха там, за да възнесат молитва за упокоение на душата на многообичания владика Серафим.

Митрополит Иларион подчерта и важността на молитвата ни за възстановяване на мира в Украйна, чийто народ е част от изпълнението на Руската православна църква.

Архим. Филип от своя страна каза, че е благодарен на БПЦ и на българския народ за вниманието и любовта към Руската православна църква. "Днешният ден ни дава основание да кажем, че руският храм в София се явява неотделима част от духовния живот на България, а почитанието към владика Серафим − неотделима част от духовния облик на вярващия православен българин. Надяваме се, че юбилеят за 100-годишнината на Руската църква в българската столица ще остане в нашата съвместна история."

~~~

Подробен фоторепортаж можете да видите в сайта на Руското подворие:

http://podvorie-sofia.ru/mitropolit-volokolamskiy-ilarion-vozglavil-bozhestvennuyu-liturgiyu-v-prestolnyiy-prazdnik-patriarshego-podvorya/

Страницата подготви: Десислава Панайотова
Снимка: http://podvorie-sofia.ru

 

 

Снимки

В Руската църква има частица от св. мощи на св. Николай Мирликийски
« предишна новинаследваща новина »