ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична архиерейска св. Литургия храм „Св. Петка” - гр. Варна

22 декември 2009 14:13, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Света литургия на Игнажден

На 20 декември 2009 г. (Игнажден), когато светата Православна църква в нашата страна почита паметта на св. свщмчк Игнатий Богоносец, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи празнична света Литургия в храм „Св. Петка”, гр. Варна.

В светата богослужба взеха участие свещениците от храма иконом Светослав Христов – председател на църковното настоятелство, иконом Стоян Махлелиев, свещ. Койчо Георгиев, иконом Стефан Ханджийски - епархийски духовен надзорник на Варненска и Великопреславска св. Митрополия и дякон Михаил Манев.

След светата Литургия кириархът поздрави присъстващите и им пожела здраве, Божията помощ и подкрепа, за да извършват своят християнски дълг всеки ден.

Свети Игнатий е роден в гр. Антиохия. Името му има латински произход, но запазените оскъдни сведения за него сочат, че той е с източно потекло. Твърде вероятно е да е юдей, тъй като от ранна възраст е общувал с някои от апостолите – Петър, Йоан или Павел, който вероятно го е кръстил. Според благочестиво предание той е онова дете, което Иисус Христос посочил, докато апостолите спорели за първенство, повикал го и го прегърнал, като казал: "Ако не се обърнете и не станете като деца, няма да влезете в Царството небесно. Който се смири като това дете, той е по-голям в Царството небесно. И, който приема едно такова дете в Мое име, Мене приема."(Мат. 18:2-5)

Свети Йоан Златоуст обаче, който прекарал част от служението си в Антиохия, в похвалното си слово за светеца споменава, че той не е виждал лично Христос. Според текста на "Мъченичеството на Свети Игнатий" той е бил "ученикът на Свети Йоан". Така, че вероятно е познавал и други от апостолите.

Свети Игнатий бил епископ на Антиохия в продължение на 40 години. Мъдро управлявал паството си, без да жали трудове и грижи. Усърдно проповядвал Божието слово и мнозина довел до познание на Христос. Паството наричало своя епископ Богоносец, защото той самият казвал, че носи в сърцето си Бога. В акта на мъченичеството му се споменава, че е бил "мъж апостолски във всичко" и че "грижливо управлявал църквата в Антиохия", както и че я превел през гоненията на император Доминициян. Според църковния историк Евсевий Кесарийски, Игнатий е третият епископ след свети апостол Петър и Еводий. Той пръв въвел пеенето на божествените песни от два хора (антифонно пеене), което после било прието и от другите християнски църкви.

Посланията на свети Игнатий са написани набързо на път за Рим. В малоазийския град Смирна пише послание до ефеската, магнезийската, римската и тралийската църква, а от град Троада изпраща послания до филаделфийската, смирненската църква и до Поликарп, епископ на Смирна. През 107 г. загива мъченически в Рим, разкъсан от зверове.

Проповед на митрополит Кирил

част 1:

Проповед на митрополит Кирил

част 2:

 

Материалът подготви Борислав Стоев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Света литургия на ИгнажденСвета литургия на ИгнажденСвета литургия на ИгнажденСвета литургия на ИгнажденСвета литургия на ИгнажденСвета литургия на Игнажден

Аудио

Празнична архиерейска св. Литургия храм „Св. Петка” - гр. Варна

« предишна новинаследваща новина »