ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СТАНОВИЩЕ на СВ. СИНОД по Плана за обединение на Православната църква в района на Събранието на каноничните православни епископи в САЩ

28 декември 2014 11:40, Българска Патриаршия

ДО

НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО

ДИМИТРИЙ, АРХИЕПИСКОП НА

ГРЪЦКАТА ПРАВОСЛАВНА АРХИЕПИСКОПИЯ В САЩ

Н Ю Й О Р К

 

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

Във връзка с Решението на ІV Предсъборна Всеправославна конференция, състояла се в Шамбези през 2009 г., относно преодоляването на каноничните аномалии в управлението на Православната църква в районите на т. нар. диаспора и във връзка с Плана за обединение на Православната църква в района на Събранието на каноничните православни епископи в САЩ, предложен за обсъждане на V среща на това Събрание, състояла се в Далас, Тексас, 15-18.09.2014 г., и изпратен на вниманието на Майките Църкви, които упражняват юрисдикция в този район, Св. Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия, изразява следното становище:

Св. Синод, чрез своите представители в Епископското събрание на САЩ, Негово Високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф и Негово Преосвещенство Драговитийски епископ Даниил, нееднократно и обосновано е изразявал своята позиция за необходимостта от запазване юрисдикцията на БПЦ - Българска Патриаршия в този район и въобще в районите на т. нар. диаспора, особено в днешното неспокойно и несигурно време на глобални промени.

Понастоящем големи групи от паството на БПЦ се намират в районите на диаспората, като при това тези наши чеда имат жива връзка с Майката Църква. Водена от своя пастирски дълг и въз основа на каноническата традиция на св. Православна църква, БПЦ убедено вярва, че запазването на правото й за духовно обгрижване на нейните чеда в тези райони, което в някои места има повече от 100-годишна традиция, е необходимо да се запази и занапред.

Също така, Св. Синод на БПЦ - Българска Патриаршия вярва, че в днешното време на отстъпление, представителството на Майките Църкви в районите на диаспората, което мислим, получава разпространение не без Божия промисъл, е от изключително значение за отстояване на съборния глас и свидетелство на св. Православна църква.

Като взема под внимание гореказаното и това, че планът, предложен от Епископското събрание на САЩ, предвижда обединението на православните юрисдикции в САЩ в една Поместна православна църква и не предвижда запазване на юрисдикцията на друга Поместна църква на територията на САЩ, след приключване процеса на обединение и последващо решение на Майките Църкви за даване статут на новоучредената Православна църква, Св. Синод на БПЦ - Българска Патриаршия счита, че настоящият план същностно е неприемлив.

Съгласно Решението на ІV Предсъборна Всеправославна конференция, Шамбези 2009 г., на Епископските събрания в районите на т. нар. диаспора, е даден мандат да съставят и предложат план за организиране на Православната църква в тези райони, за да бъдат преодолени каноничните аномалии в нейното управление. Св. Синод на БПЦ - БП, разглежда Решението от Шамбези в посока на запазване юрисдикцията на Майките Църкви в диаспората и очаква от Епископските събрания, в които Св. Синод има свои представители, план в тази насока.

Препоръчваме се на светите Ви молитви и оставаме на Ваше Високопреосвещенство в Христа брат,

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

+ НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

« предишна новинаследваща новина »