ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

"Колкото безнадеждно да ни се струва, Бог няма да ни изостави" - интервю с Патриарх Неофит

24 декември 2014 17:57, Отдел "Връзки с обществеността"
Негово Светейшество патриарх Неофит

- Ваше Светейшество, моля ви да направите равносметка. Каква беше за вас отминаващата 2014 година?

- Обръщайки поглед назад, бих казал, че това беше една богата на събития година, в която имахме и поводи за много радост, и поводи за горест. За нас паметно ще остане уреждането на собствеността на Патриаршеския храм-паметник „Свети Александър Невски“ и връчването от страна на държавата на Акта за собственост на Българската православна църква. Не може да не ни радват добрите и взаимнополезни взаимоотношения между нашата Църква и гражданската власт на всички нива. Болезнени рани в нашите души предизвикаха бедствените наводнения, трагичният инцидент при Горни Лом, които взеха човешки жертви и нанесоха сериозни материални щети. Но тези трагедии бяха и призив към нашата човечност и повод да преосмислим ценностите си, какво е важно и какво преходно в нашия живот и аз със задоволство констатирах, че солидарността, милосърдието, братолюбието са живи в душите на нашите сънародници.

- Оптимист ли сте за благоденствието на българския народ след големите наводнения през тази година и политическите кризи, фалита на КТБ, които сполетяха държавата? Как бихте окуражили хората в беда? Знаете, през миналата, а и през тази година имаше няколко случая на зрелищни самозапалвания?

- Държим ли се у Бога, имаме ли вярата, надеждата и любовта, които извират от Него, никакви изпитания няма да ни сломят и доведат до отчаяние и униние, а ще излизаме от тях по-силни, по-единни, по-добри и по-успешни. С Бога, с Божията помощ и подкрепа всичко е по-леко и ни е за добро. Нашите предци са преминавали и през далеч по-тежки изпитания: робство, войни, тежки епидемии, бедствия… но са имали православната вяра в душите си и тя ги е укрепявала в тежки дни. Тя ни учи, че колкото и безнадеждно да ни се струва положението, Бог няма да ни остави, ако Го призовем в молитва, и ще ни преведе през бурите на живота в този свят до спокойни води.

- Успяхте ли да опазите Църквата от скандали, как мислите? Днес някои хора обвързват институцията единствено със скандали? Кой е виновен за това?

- Има един евангелски разказ за една жена, хваната в прелюбодейство - грях, който според еврейското законодателство се наказвал чрез убиване с камъни. Когато запитали Господ Иисус Христос как да постъпят с тази прегрешила жена, Той отговорил: "който от вас е без грях, нека пръв хвърли камък срещу нея". Естествено е хората да натоварват християните и особено духовенството с по-големи очаквания за нравствена чистота, безкористност, идеал и обществеността да реагира бурно, когато ние, членовете на Църквата, не сме на висотата на тези очаквания. Но не бива с лека ръка да поставяме етикети като „скандал“, „скандално“ и още по-малко с настървение и нетърпимост да се отнасяме към всяка проява на човешка немощ, а повече да се вглеждаме у себе си, като помним, че никой не е застрахован от падения и всеки ще отговаря пред Бога за своите дела.

- Колко дълбоко е вкоренена православната вяра у българския народ? Отчитате ли трайни изменения в ценностната система на съвременните българи?

- Не само в България, а и в световен план се забелязва едно девалвиране на ценностите, които векове наред са считани за безспорни, т.нар. традиционни нравствени ценности като семейството, родолюбието, честността… Те се подменят от лъжовни ценности. В резултат от това нашите съвременници се чувстват все по-несигурни, дезориентирани , объркани, самотни и нещастни. Това няма как да не ни тревожи.

- До 1956 година Българската православна църква (БПЦ) е осъществявала активна социална дейност. Имала е сиропиталища, старопиталища, детски лагери, болници, социални кухни. Имате ли амбицията отново да възобновите тези начинания въпреки липсата на достатъчно средства?

- В годината, която цитирате, на БПЦ са й отнети всички сгради и финансови възможности да осъществява тези дейности, те са възложени като грижа на социалното министерство, а на БПЦ със закон й е забранено да извършва своето служение извън стените на храма. При днешните условия ние бихме могли да обединим усилията си с министерството за социални грижи и да сме си взаимно полезни в облекчаването страданията на хората в нужда. Такива разговори и инициативи бяха осъществени и ние се надяваме при сегашното правителство това сътрудничество да бъде продължено.

- След като Църквата получи акт за собственост върху патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, може ли да се твърди за ново начало в отношенията между Църква и държава? Сега как ще ремонтирате храма?

- Ние от години се радваме на добри отношения с държавата и този акт бе по-скоро знак, потвърждение на тези взаимоотношения и на доверието и уважението, което държавните власти имат към Българската православна църква. Що се отнася до ремонта, църковното настоятелство при храма не би могло със свои сили да се справи с тази задача, но ще търсим възможности.

Надяваме се както на помощ от страна на държавата, каквато готовност беше заявена, така и на братска помощ от Руската православна църква и на европейски средства. Разбира се, ще разчитаме и на всеки човек с добра воля.

- Има ли още жестове, които държавата може да направи за Църквата?

- Доколкото все още има православни храмове и манастири с неуреден статут - да.

- От 2013 година започна едно обновление на Светия Синод, в състава му влязоха млади митрополити. Как работите с тях?

- Това са достойни архиереи, които вляха в редиците ни млади сили, идеи, желание за работа. Хора, които са от ново поколение, разбират нуждите на съвремието и същевременно са носители на непреходните истини на християнската вяра и следовници на достойните си предци на митрополитските катедри, които заеха.

- Какво е вашето новогодишно пожелание към читателите на вестник „Преса“?

- Топли благопожелания за бодрост на духа, неоскъдяваща вяра и неугасваща надежда, за здраве, благоденствие и успех във всяко добро дело и начинание! Благодатта и мирът на Родилия се Богомладенец да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово! Мирна и богата на утешения и радости 2015 година!

Интервю: Галина Димова, в. "Преса"

 

 

« предишна новинаследваща новина »