ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКА СВ. ЛИТУРГИЯ ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО В ПКСХП "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"

25 декември 2014 16:10, д-р Десислава Панайотова
Рождество Христово в ПКСХП "Св. Александър Невски"-2014 г.

“Витлеем отвори рая, елате да видим…”

На 25 декември 2014 г. отново се удостоихме да посрещнем Рождество Христово и да се съзрем Преславния в смирената, но същевременно дивна красота на Рождественския празник, по време на който като пръв молитвеник за нас към Бога в олтара на ПКСХП „Св. Александър Невски” застана Светейшият Български патриарх Неофит. Той оглави Рождественската св. Литургия в съслужение с председателя на църковното настоятелство на патриаршеския храм Тивериополски епископ Тихон, Деволски епископ Теодосий, Маркианополски епископ Константин, Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод, ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. Костадин Гаврилов, ик. Василий Сарян - член на ВЦС при Св. Синод, ик. Кирил Дидов - духовен надзорник на Софийска епархия, прот. Николай Георгиев, прот. Антоний Алексиев, свещ. Антоний Милушев и др., патриаршеския протодякон Александър Нешев, митрополитския протодякон Иван Петков.

Храмът бе изпълнен с богомолен народ и в очите на всички се четеше свята радост и пресветла в Христа надежда. Духовниците и миряните непрестанно си честитяха раждането на Спасителя, идването сред нас в плът на Невместимия Бог, Комуто се покланя цялата вселена! Голямо число вярващи християни се причастиха с Тайните Христови и така се съчетаха с Богомладенеца, дошъл на земята, за да ни освободи, обнови и спаси вовеки!

Негово Светейшество патриарх Неофит произнесе Патриаршеското и синодално Рождественско послание за 2014 г., в което подчерта: "И благодарим на Всеподателя за всички дарове, с които Той ни е дарил и ни дарява, но най-вече за това, че Сам Той – със Своето Въплъщение – откри за нас дверите на Божието Царство и на вечния живот." (Цялото послание прочетете в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=159779)

Звънят рождественските камбани и възвестяват, че "самите твари ще бъдат освободени от робството на тлението при славното освобождение на синовете Божии. Защото знаем, че всички твари заедно стенат и се мъчат досега; и не само те, но и ние сами, които имаме начатъците на Духа, и ние сами стенем в себе си, очаквайки осиновение - изкупване на нашето тяло. Защото нашето спасение е в надежда" (Римл. 8:21-24). А надеждата ни е Богочовекът Христос!

"Христос се ражда - славете Го! Христос идва от небето - посрещнете Го! Христос е на земята - възвисете се! Пейте на Господа, цяла земя, и с веселие Го възпявайте, защото Той се прослави!"

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НА ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ НА СВЕТАТА НИ ЦЪРКВА!

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Таня Вълчанова

 

 

Снимки

Рождество Христово в ПКСХП "Св. Александър Невски"-2014 г.Рождество Христово в ПКСХП "Св. Александър Невски"-2014 г.Рождество Христово в ПКСХП "Св. Александър Невски"-2014 г.Рождество Христово в ПКСХП "Св. Александър Невски"-2014 г.Рождество Христово в ПКСХП "Св. Александър Невски"-2014 г.Рождество Христово в ПКСХП "Св. Александър Невски"-2014 г.Рождество Христово в ПКСХП "Св. Александър Невски"-2014 г.Рождество Христово в ПКСХП "Св. Александър Невски"-2014 г.Рождество Христово в ПКСХП "Св. Александър Невски"-2014 г.Негово Светейшество Българският патриарх НеофитРождество Христово в ПКСХП "Св. Александър Невски"-2014 г.Рождество Христово в ПКСХП "Св. Александър Невски"-2014 г.Рождество Христово в ПКСХП "Св. Александър Невски"-2014 г.Рождество Христово в ПКСХП "Св. Александър Невски"-2014 г.Рождество Христово в ПКСХП "Св. Александър Невски"-2014 г.Рождество Христово в ПКСХП "Св. Александър Невски"-2014 г.Велик входНегово Светейшество Българският патриарх НеофитБраницки еп. ГригорийБраницки еп. ГригорийС вяра в Христа СпасителяЕдно в изповядването на Символа на вяратаРождество Христово в ПКСХП "Св. Александър Невски"-2014 г.При Божията майкаПатриаршеският хор при ПКСХП "Св. Александър Невски"Христос идва, славете Го!Архим. Герасим - Главен секретар на Св. СинодСветейшият Български патриархПри ХристаРождественски камбаниВ радостта на Рождество ХристовоРождество Христово
« предишна новинаследваща новина »