ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождество Христово в Бачковския манастир

25 декември 2014 12:17, Бачковска света обител
Пещерата на Рождеството в двора на обителта

Посрещнахме Рождеството на Спасителя наш и Син Божи, Иисус Христос, комуто дължим не само спасението си от смъртта и възможността да придобием живот вечен, но и съвременната ни цивилизация и дори техника, което може на някого да се струва неточно, но всъщност е самата истина. Без приемането и придържането на част от човечеството, макар с цялата човешка немощ и несъвършенство, към дадените ни от Него принципи, просто светът не би бил същия и би имал съвсем друго развитие. Най-вероятно би продължил да се върти в затворените кръгове на предхристовото време. Тъй че, нека обърнем още веднъж поглед към завещаното ни от Иисуса от Назарет и приложим усилие да водим собствения си и обществения живот според напътствията Му.

В манастира големият празник бе почетен с тържествена Литургия водена от пребиваващия Месемврийски епископ Яков в съслужение с игумена архим.Симон и всечестното манастирско братство.

Промисълът Божий доведе в манастира и група вярващи от съседна Гърция, част от които по съвсем непосредствен начин се включи в песенната подкрепа на богослужението, заставайки на левия клир.

Днес, през целия ден, на вярващите и гостите идващи в обителта, ще бъдат раздавани рождественски подаръци – плодове, поздравителни картички и на децата – детски молитвеници. Даровете са осигурени от благочестиви дарители.

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Начало на литургиятаЕпископ Яков благославя вярващия народДякон МихаилАрхимандрит ПавелГръцката група пее на левия клирИгументът, архим.Симон раздава анафора на вярващитеПред чудотворната икона на Св.БогородицаПодаръци за най-малките
« предишна новинаследваща новина »