ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В отговор на публикацията "Официалният сайт на БПЦ-БП и „светоотеческият” календар"

28 декември 2014 14:19, Ловчанска митрополия
В отговор на публикацията "Официалният сайт на БПЦ-БП и „светоотеческият” календар"

„Обаче, ако някой иска да се препира, ние нямаме такъв обичай, нито църквите Божии“ (1 Кор. 11:16). Затова, не желаейки да изпадаме в спор, искаме да дадем следните разяснения по съществените въпроси, зададени от редакторския екип на двери.бг:

1. Ловчанска епархия категорично се разграничава от понятието „светоотечески календар“, отнесено към юлианския стил, по който старостилците честват празниците на Православната църква. Ако действията на БПСЦ, в това число и следването на т.нар. „светоотечeски календар“, бяха по светоотечeските правила, то те щяха да са в канонично общение не само с Поместните Православни църкви, които са по стар стил, но и със Света Гора Атон. Но за светоотечeския дух е характерно преди всичко послушанието и разсъдителността, а не разколът и ревността не по разум.

2. Целта на въпросната новина* е да осветли какво се случва в БПСЦ, защото най-силният инструмент, с който техният т. нар. „църковен съвет“ държи в подчинение своите пасоми, е дезинформацията. Като цяло, БПСЦ е разколническа формация, за която са характерни много тайни, достъпни само за онези, които имат „дълбоко“ познание на „каноничното право на Православието“. А у останалите се гради една психология на самодостатъчност, самозатвореност, апокалиптичност и постоянно следене за грешките в „другия“ лагер. Тези „останали“, обаче, са искрено вярващи хора, мнозина от които, ако им се отворят очите, отдавна биха се върнали в лоното на каноничната Православна църква – БПЦ-БП. И това е пътят, който вече не един старостилец е извървял, за да се завърне в бащиния дом.

 

 

« предишна новинаследваща новина »