ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в кв. „ Дружба”

23 декември 2009 18:06, Софийска митрополия
храмов празник в кв. Дружба

На 23 декември Православната ни църква чества паметта на св. Наум. По този повод в столичния храм „Св. Наум”, построен край езерото в кв. Дружба, бе отслужена архиерейска св. Литургия. Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод на БПЦ оглави тържествената богослужба в съслужение с архимандрит Теофан, ставр. ик. Мина Минчев, протойерей Кирил Дидов, протойерей Йоан Куков, храмовото духовенство и дякон Иван Петков.

Молитвено участие в празничната Литургия взе викарният епископ на Софийската св. митрополия Знеполски епископ Йоан.

Сред миряните изпълнили храма бе и кметът на община „Дружба”, г-н Йордан Томов, неговият заместник, много творци на писаното слово и общественици, като проф. на философските науки г-н Станков, доц. Клементина Иванова от СУ и др.

Празнично слово в края на Литургията произнесе еп. Наум, който днес отбелязва свой личен празник. На този ден преди 19 г. архиереят е постриган в монашески чин и е приел името Наум.

Знеполският епископ Йоан прочете поздравителен адрес към епископ Наум от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, а от името на всечестния клир на Софийска епархия и от свое име, викарият му пожела дългогодишно благодатно служение на Божия виноград и благодатно архиерейско служение.

„Вашето служение като гл. секретар е високоотговорно – каза еп. Йоан, и затова общата молитвата на нашите събратя и цялото църковно изпълнение е особено важна, тя е решаваща за добрия успех на общото ни дело, на служението ни на св. Църква... С обич в Господа приемете най-топли и искрени благопожелания за предстоящите Рождественски празници.”

Софийският архиерей се обърна и към протойерей Христо Пудин, предстоятел на празнуващия храм като отбеляза положените от него усилия за изграждането на тази енория.

„Днес, на храмовия празник виждаме, че тази енория е жива... храмът е изпълнен с богомолен народ и хората идват, защото чувстват потребност и радост в молитвеното ходатайство, както на преподобни Наум и св. Богородица /чийто параклис е в близост до този храм/, така и от вашите грижи като молитвеник за всяка християнска душа, потърсила Бога тук... Благопожелавам на вас, на църковното настоятелство и всички миряни крепко здраве, духовни сили и рождественска радост.”

В края на богослужбата прозвуча Многолетствие за Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум и за всички празнуващи този празник.

На многая лета, Владико!

Храмът „ Св. Наум” е осветен през 2003 г. Построяването му е с подкрепата на община „Дружба”. Основен принос за построяването и поддържането на храма е благодарение на миряните, които постоянстват и активно участват в енорийския живот. С щедростта на местните жители е построен и другият параклис край езерото „Въведение Богородично”. Храмовете край езерото се обгрижват от четирима духовници, ръководени от отец Христо Пудин.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

храмовата иконаеп. Наумеп. Наумхрамов празник в кв. Дружбахрамов празник в кв. Дружбахрамов празник в кв. Дружбаеп. Наумхрамов празник в кв. ДружбаВеликия входсвещенослужителитеВеликия входхрамов празник в кв. Дружбахрамовата завесапротоиерей Христо Пудинпевцитедякон Иван ПетковПриемане на св.ПричастиеПриемане на св.Причастиехрамов празник в кв. Дружбаеп. Йоан поздравява Стобийски еп. Наумпротоиерей Христо Пудин поздравява епископаепископитеепископитехрамов празник в кв. Дружбахрамов празник в кв. Дружбахрам " Св. Наум"храм " Св. Наум"

Аудио

Храмов празник в кв. „ Дружба”

« предишна новинаследваща новина »