ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

РОЖДЕСТВЕНСКИ КОНЦЕРТ се състоя в Софийската митрополия

29 декември 2014 21:14, Софийска митрополия
Рождественски концерт в Софийска митрополия

На 28 декември, все още в радостта на светлия християнски празник Рождество Христово, в залата на Софийска света митрополия се състоя Рождественски концерт. Той бе организиран от Софийската митрополия и Столичната община.

В концерта взеха участие детският хор „Пим-Пам” и смесеният хор при храм "Св. Параскева".

Скъп гост на празничната вечер бе Софийският митрополит - Негово Светейшество патриарх Неофит, който бе придружаван от Браницкия еп. Григорий, софийски викарий, и архимандрит Герасим, главен секретар на Св. Синод. Водещ на вечерта бе доц. Константин Нушев от Богословския факултет на СУ.

Празничната вечер започна с вдъхновено слово за Рождество Христово, произнесено от ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел.

Песенната програма започна с изпълнение на децата от вокална група „Пим-Пам”, които с присъщата си вещина изпяха любими коледни песни. С много радост и настроение изпълнената зала припяваше с малките певци прекрасните детски песни. Тяхното изпълнение завърши със стихотворението "Коледари" на шестгодишния Димитър Алексиев.

Празничният концерт продължи с рождественски песнопения на хористите при софийския храм „Св. Параскева" с диригенти Нели Трошева и Димана Тодорова.

Хорът е създаден през 2006 г. и в него участват професионалисти: оперни певци, хорови диригенти и музикални педагози. В репертоара им са включени над 250 църковни песнопения и класически творби от български и руски композитори. Хорът нееднократно е бил награждаван с най-високата диплома за отлично представяне на Международния фестивал на православната музика в Поморие; има концертни турнета във Варшава, Берн, Базел и Цюрих.

В края на вечерта Негово Светейшество благодари на участниците и на всички, които станаха съпричастни на празничната вечер, и даде своя първосветителски благослов за предстоящото новолетие, като пожела мир и благоденствие.

Мнозина пристъпиха да получат и лично благословение от патриарха, а присъстващите деца получиха по торбичка с вкусни лакомства.

 

 

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Рождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияРождественски концерт в Софийска митрополияНегово Светейшество Българският патриарх НеофитНегово Светейшество Българският патриарх НеофитРождественски концерт в Софийска митрополияНегово Светейшество Българският патриарх НеофитНегово Светейшество Българският патриарх НеофитРождественски концерт в Софийска митрополия
« предишна новинаследваща новина »