ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Василиева литургия в Бачковския манастир

01 януари 2015 15:38, Бачковска света обител
В името на Отца и Сина и Светаго Духа

„...И на себе си желая да премина в Господа с това изповедание (на триединството на Отца и Сина и Светаго Духа), и в него съветвам да се опази неповредена вярата до деня Христов, да се съхрани Духът неотлъчен от Отца и Сина, учението за кръщението съблюдавайки го и в изповядването на вярата, и в изпълнението на славата.”

Св. Василий Велики

С тържествена архиерейска Василиева св. Литургия, благодарствен молебен към небесните благодетели на българския народ и молебен за здраве, водени от пребиваващия в Бачковската света обител Месемврийски епископ Яков и игумена архим. Симон, манастирското братство посрещна Новата година и отбеляза Обрезанието Господне. В изпълнение на Вехтозаветния закон Господ наш Иисус Христос прие обрезанието по плът, за да ни завещае обрезанието по дух, чрез спасителната Си саможертва.

На празника на един от създателите и ревнителите на православното християнско богословие, св. Василий Кесарийски (Кападокийски), братството на Бачковския манастир поздравява всички именници, носещи името на Великия светител. Пожелаваме им добро здраве, успехи в личните начинания и да не губят връзка с православните си корени и общност, за да бъде винаги над тях небесното благословение на св. Василий и Пресветата Троица, на Която той така добре послужи.

 

 

 

Снимки

Изображение на св. Василий Велики от костницата на манастира, ХІ в.Изображение на св. Василий Велики от трапезарията на манастира, ХVІІ в.Икона на св. Василий Велики, подарена от грузински поклонници
« предишна новинаследваща новина »