ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеската св. Василиева Литургия и Молебен на 1 януари 2015 г. в "Св. Александър Невски"

01 януари 2015 18:48, Българска Патриаршия
С кръста Христов напред в Новата 2015 година!

На 1 януари - Обрезание Господне и св. Василий Велики - в ПКСХП "Св. Александър Невски" Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави празничната св. Василиева Литургия и Молебена за българския народ по случай настъпилата Нова 2015 година. Съслужиха му председателят на църковното настоятелство на патриаршеския храм Тивериополски епископ Тихон, Деволски епископ Теодосий, Маркианополски епископ Константин, Браницки епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит, архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод, ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска митрополия, ставр. ик. Костадин Гаврилов, ик. Кирил Дидов - духовен надзорник на Софийска епархия, прот. Кирил Попов, прот. Антоний Алексиев, свещ. Антоний Милушев, митрополитският протодякон Иван Петков и дякон Васил Танев.

В празничното си новогодишно слово Българският патриарх Неофит подчерта:

„Изминалата година, белязана с разделение, противопоставяне и несигурност, не беше лека и спокойна. Мнозина бяха сполетени от скърби, несгоди и страдания. Но ние вярваме, че Господ е допуснал това, за да ни направи по-човечни, по-добри и по-отзивчиви към болките и скърбите на другите, за да можем по-добре да оценим скъпоценните дарове, с които Бог ни дарява и да се постараем да изправим своите пътища. Провидението ни е водело по пътя на живота с мъдрост и благост, макар и не винаги да сме осъзнавали това.” Негово Светейшество отбеляза, че трябва да се молим настъпващото време да бъде за нас време на Божието благословение и помощ в нашия живот. Патриархът припомни, че в светата Библия се говори за един от най-великите старозаветни праведници – Енох, който бил праведен, понеже винаги ходел пред Бога (Бит. 5:22, 24). „Да ходиш пред Бога значи да усещаш постоянно Неговата близост, да чувстваш Неговата любов, дълготърпение и всеопрощение. Вършим ли някакво дело – да го вършим пред Господа, да се опираме на Божествения закон, който е по-висш от всякакви човешки закони, да живеем в съответствие с него, преобразявайки своя ум и сърце, да освещаваме живота си с взаимна любов, с грижовно и внимателно отношение един към друг.” Светейшият патриарх отбеляза, че стоейки на границата на една, отиваща си, и на друга – настъпваща година, вярващият човек е задължен преди всичко да благодари на Господа. „Да благодарим не само за онова, което, както ни се струва, е било добро за нас през изминалите дни, но и за скърбите и изпитанията, чрез които Господ ни е напомнял, че макар да живеем временно на земята, ние трябва непрестанно да се стремим към небесното ни отечество”.

В своята равносметка за изминалата 2014 г. патриархът посочи като запомнящи се и значими за Българската православна църква следните събития: избирането на нови митрополити на Неврокопската и на Русенската епархия, участието на БПЦ в срещата на предстоятелите на поместните православни църкви в Истанбул и второто мирно патриаршеско посещение в Руската православна църква.

В словото си патриарх Неофит ни благопожела да встъпим в новата 2015 г. с твърда надежда на Божията помощ. „Ако възприемаме всичко в живота като от Божиите ръце, тогава предстоящата година ще бъде за нас щастлива и благословена. Божията благодат и милост да бъдат с нас, с нашата страна и Църква и през настъпващата година”! Амин.

Страницата подготви: Десислава Панайотова
Снимки: Таня Вълчанова

 

 

Снимки

ПКСХП "Св. Александър Невски"Св. Василий ВеликиАрхим. Герасим - Главен секретар на Св. СинодСв. Василиева Литургия на 1 януари 2015 г.Св. Василиева Литургия на 1 януари 2015 г.Св. Василиева Литургия на 1 януари 2015 г.Негово Светейшество Българският патриарх НеофитСв. Василиева Литургия на 1 януари 2015 г.Протодякон Иван Петков и дякон Васил ТаневСв. Василиева Литургия на 1 януари 2015 г.Малък входСв. Василиева Литургия на 1 януари 2015 г.Св. Василиева Литургия на 1 януари 2015 г.Св. Василиева Литургия на 1 януари 2015 г.Негово Светейшество Българският патриарх НеофитЧете се св. ЕвангелиеСъборна молитва в олтараПатриарх Неофит Браницки еп. ГригорийВелик входТивериополски еп. ТихонБраницки еп. ГригорийМолитва за празникаИподяконско служениеО. Антоний Милушев проповядва за Обрезание Господне и св. Василий О. Антоний Милушев Протодякон Иван ПетковАрхим. Герасим - Главен секретар на Св. СинодПатриарх НеофитМолебен за българския народМолебен за българския народПатриаршеска молитва за България и българския народ - 1 януари 2015 г.Патриаршеска молитва за България и българския народ - 1 януари 2015 г.Молебен за българския народПатриаршеско слово за Новата 2015 годинаНегово Светейшество дава своето благословениеЗвънарката Мария бие камбаните на "Св. Александър Невски"С надежда влизаме в 2015 година!
« предишна новинаследваща новина »