ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено бе почетена паметта на св. Серафим Саровски във Видин

02 януари 2015 14:38, Видинска митрополия
Тържествено бе почетена паметта на св. Серафим Саровски във Видин

На 2 януари, когато се почита паметта на св. Силвестър, папа Римски и преп. Серафим Саровски Чудотворец, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, бе отслужена тържествена света Литургия в старинен храм „Св. Петка Търновска“ във Видин.

Светата Литургия в памет на св. Серафим Саровски, един от дивните преподобни отци на XIX в., бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит, в съслужение с архимандрит Самуил, протодякон Александър Нешев и дякон Митко Костов.

Клиросното пение изпълниха вярващите християни от храма.

След светата Литургия проповед за празника с духовни напътствия към вярващите отправи епископ Поликарп. Той припомни и разясни смисъла на литургийното евангелско четиво и, свързвайки го с живота и делото на св. Серафим Саровски, пожела всички да се пленят от смирението на преподобния, което е изпълнение на Божиите заповеди. Той припомни, че чрез смирението ние живеем в синхрон със светиите, които почитаме, и се ползваме от техния пример в живота ни по Бога, като по този начин ни е по-лесно и леко да живеем с Христа.

Епископ Поликарп поздрави вярващите християни и от името на Видинския митрополит Дометиан, като от негово име им пожела много здраве, радост и духовни сили.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com

Текст и снимки: Кристиян Асатрян

 

 

« предишна новинаследваща новина »