ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождество Христово в Русе

25 декември 2009 18:38, Русенска митрополия
Посрещане на митрополита

На 25 декември, Рождество Христово, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит в съслужение с Преосвещения епископ Иаков и голям брой свещенослужители отслужиха Божествена св. Литургия в катедралния храм „Св. Троица” в Русе.

Митрополит Неофит заедно със събратята духовници изпяха отредените за празника двойни катавасии от чина на утринното богослужение.

Раждането на всяко едно създание предизвиква голяма радост. Радват се родителите при появата на своя рожба. А какво да кажем за нас, християните, които имаме особената радост за всички нас, да се роди не кой да е, а Самият Син Божий, Спасителят на света от греха, Господ Иисус Христос! Велика е Божията милост към човешкия род!

Родителите, от друга страна, знаят какви чувства изпитват към своите деца. Чувства на жертвоготовност, всеотдайност и трепет за здравето и живота на чедата си. Но какво да кажем за безгранична Божия любов към върха на Своето творение, човека? Да изпратиш на явна физическа смърт единствения Си Син за спасението на цялото човечество! Неописуема и безгранична е Божията любов към падналия човешки род! Днес във Витлеем се роди Господ Иисус Христос, който дойде в света, проповядва спасителното Божие учение, пострада за греховете на хората, умря, но на третия ден възкръсна от мъртвите.

В литургийното евангелско четиво се описва пристигането на мъдреци от изток в Йерусалим и разговора им с цар Ирод за родения във Витлеем Спасител. След като, водени от звездата, откриват Младенеца Христос те Му се покланят и поднасят своите дарове от злато, ливан и смирна. (Мат. 2: 1-12)

Както вчера, така и днес голямо множество благочестиви християни се причастиха с Тялото и Кръвта Христови за прошка на греховете и за вечен живот.

След отпуста на празничната св. Литургия митрополит Неофит прочете патриаршеско и синодално рождественско послание.

Тържествената архиерейска св. Литургия завърши с изпяване на Многолетствие за Светейшия български патриарх Максим, Св. Синод, духовната и светската власт и за всички празнуващи този свят празник.

Благочестивите християни имаха възможност да получат енорийския лист, издаван от катедралния храм, посветен на светлия Господски празник Рождество по плът на Спасителя Иисус Христос.

Честито Рождество Христово на всички, които четат тези редове! Надяваме се, че голяма част от благочестивия и православен български народ, за когото се молим на всяко богослужение, са посрещнали Христовото рождение не само с подаръци и нечетен брой ястия, а с ясното съзнание за смисъла на Рождество Христово - Коледа и участие в празничното богослужение в Божия храм.

Текст: дякон Кирил Синев
Снимки: Милен Бакалов
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Честито Рождество Христово!УтреняУтреняНачало на св. ЛитургияМитрополит Неофит и епископ ИаковМалък входКадене"Всички, които в Христа се кръстихте в Христа се облякохте"На многая лета владико!Четене на апостолското четивоЧетене на св. евангелиеНа многая лета владико!Измиване на ръцетеВелик входВелик входВелик входВелик входВелик входВелик входВелик входДаване целувката на мира"Твоя от Твоих..."ОтпустЧетене на патриаршеското и синодално послание

Видео

Претворяване на Св. Дарове - епиклеза

Патриаршеско и синодално рождественско послание

Многолетие

Аудио

Рождество Христово в Русе

« предишна новинаследваща новина »