ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Видин се помоли за здраве и благоденствие

04 януари 2015 13:55, Видинска митрополия
Видин се помоли за здраве и благоденствие

На 4 януари, Неделя преди Богоявление, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин, бе отслужена тържествена неделна света Литургия, както и молебен за здраве, благословение и подкрепа на жителите на Видин и Видинска епархия.

Светата Литургия бе оглавена и отслужена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, в съслужение с храмовото духовенство – архимандрит Евтимий, архимандрит Исаак, йеромонах Максим, иконом Методи Ванков и дякон Митко Костов.

Проповед за Неделята преди Богоявление отправи към вярващите епископ Поликарп, който наблегна върху духовните и вечни послания на апостолското четиво, което разкрива на вярващите плодовете на Духа, както и истините за благодатния духовен живот в Христа.

След светата Литургия бе извършен молебен пред образите на чудотворни икони, които се пазят във видинските храмове. Те бяха събрани и поставени за поклонение в катедралния храм на Видин, за благословение и духовна радост на вярващите християни. В храма за неделната служба и молебена бяха поставени за поклонение образите на Пресвета Богородица – „Милваща“, от катедралния храм на Видин, „Млекопитателница“ и „Царица“ - от митрополитския храм на Видин, "Св. Богородица - Всецарица“, съхранявана в катедралния храм на Видин. Също и иконите на св. Пантелеймон, от старинния храм в двора на Видинска митрополия, както и на св. Петка Търновска, от старинния храм посветен на нейно име.

Непосредствено след молебена бе разрязана новогодишната пита с късмети, наречена „Василопита“, и раздадена на присъстващите в храма за благословение и духовно поощрение.

На тези, които намериха паричка в своето парче, епископ Поликарп подари по един Нов Завет, за благословение и духовен спомен.

Епископът раздаде подаръци и на потрудилите се за полза на храма и богослужението християни. Наградените неуморно се трудиха и подпомагаха благото дело на катедралния храм на Видин през изтеклата година.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст и снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »