ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

За 137 път София празнува Освобождението си

04 януари 2015 21:36, Софийска митрополия
Молебен за Освобождението на София

С архиерейска света Литургия и благодарствен молебен и тази година бе отбелязана годишнината от Освобождението на София от турско робство - на 4 януари т. г. се навършиха 137 години от Освобождението на столицата ни. Градът е освободен на 4 януари 1878 г. от руски военни части под командването на ген. Йосиф Гурко.

В празничния неделен ден столично духовенство, представители на гражданската власт и граждани се събраха за традиционния молебен в митрополитската катедрала „Св. Неделя”.

Тук, в присъствието на самия генерал Гурко се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и молебен за освобождаването на града. Когато генералът влиза в София, заедно с водените от него воини той носи от Русия и една икона, копие на чудотворната икона "Света Богородица – Радост на всички скърбящи”, която дарява на храма. В непосредствена близост до входа, и днес тя посреща всеки вярващ, влязъл да потърси и получи утешение и благословение в църквата.

Богослужбите в митрополитската катедрала бяха възглавени от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, а Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие.

Молебенът бе уважен от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, Тодор Чобанов - заместник-кмет по направление "Култура, образование, спорт и превенция на зависимости", г-н Громов - директор на Дом на Москва, общински съветници, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”, Фондация „Героите на България”, Софийското дружество „Традиция” и др.

По случай празника, след богослуженията по софийските централни улици се проведе литийно шествие, което тръгна от църквата „Света Неделя" и достигна до паметниците на ген. Гурко, на Царя-освободител и на Българския опълченец. С кратка заупокойна молитва пред всеки паметник и полагане на цветя и венци бе почетен подвигът на загиналите воини. Шествието бе съпътствано от празничното биене на камбаните на централните софийски храмове.

Пред паметника на Българския опълченец Столичната община бе организирала литературно-музикална програма с участието на актрисата Красимира Кузманова, вокална формация „Юлангело”, в съпровод на медно-духови инструменти и изпълнения на обичани патриотични песни.

„Днес е не само празник на софиянци, но и на всички българи, защото само малко повече от една година след освобождаването на София, този град става столица на страната и изпълнява държавните си функции и до днес. Обръщаме се към вярата, патриотизма и оценяване на свободата” - каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Браницки епископ ГригорийЛитургия в храм "Св. Неделя" Литургия в храм "Св. Неделя"  Литургия в храм "Св. Неделя"  Литургия в храм "Св. Неделя"  Литургия в храм "Св. Неделя"  Литургия в храм "Св. Неделя"  Литургия в храм "Св. Неделя"  Литургия в храм "Св. Неделя" Молебен за Освобождението на София Молебен за Освобождението на София Молебен за Освобождението на София Молебен за Освобождението на София Молебен за Освобождението на София Молебен за Освобождението на София Молебен за Освобождението на София Молебен за Освобождението на София Молебен за Освобождението на София Молебен за Освобождението на София Молебен за Освобождението на София Молебен за Освобождението на София Молебен за Освобождението на София Молебен за Освобождението на София Молебен за Освобождението на София Молебен за Освобождението на СофияЛитийно шествие за Освобождението на СофияЛитийно шествие за Освобождението на СофияЛитийно шествие за Освобождението на СофияЛитийно шествие за Освобождението на СофияЛитийно шествие за Освобождението на СофияЛитийно шествие за Освобождението на СофияЛитийно шествие за Освобождението на СофияЛитийно шествие за Освобождението на СофияЛитийно шествие за Освобождението на СофияЛитийно шествие за Освобождението на СофияЛитийно шествие за Освобождението на СофияЛитийно шествие за Освобождението на СофияЛитийно шествие за Освобождението на СофияЛитийно шествие за Освобождението на СофияЛитийно шествие за Освобождението на СофияЛитийно шествие за Освобождението на СофияЛитийно шествие за Освобождението на СофияЛитийно шествие за Освобождението на СофияЛитийно шествие за Освобождението на София
« предишна новинаследваща новина »