ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождественско послание до боголюбивия клир, всечестното монашество и всички православни християни от Неврокопска епархия

27 декември 2009 14:16, Неврокопска митрополия
Митрополит Натанаил

Боголюбиви отци, благочестиви християни, братя и сестри

Рождество Христово е светло тържество, което небожителите – светите ангели възпяват: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение” /Лука 2:14/.

Рождество Христово е дивно чудо, което Бог извърши за човеците. В него се открива безграничната Божия премъдрост и сила. Бог – Творецът на всичко видимо и невидимо стана подобен на нас видим Човек. В това Негово действие се открива неограничената Божия благост и любов към човека.

“Не бойте се: ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ” /Лук. 2:19-11/, каза Ангелът Господен на Витлеемските пастири. Тази небесна вест за Божието Въплъщение е най-радостното и изпълнено с надежда послание в човешката история. Въплъщението на Божието Слово е най-важното събитие за всички епохи. То е началото на спасението на човешкия род и цялото Божие творение. От този момент вече с нас е Емануил, т.е. „с нас е Бог” /Мат. 1:23/, „през всички дни до свършека на света” /Мат. 28:20/ и затова нашата радост е пълна /Иоан. 16:24/. Благодарение на въплъщението на Единородния Божий Син ние имаме възможност да се облечем „в новия човек, създаден по Бога в правда и светост на истината” /Ефес. 4:24/ като най-велик дар и благословение от страна на нашия Създател и Творец!

Човек вследствие на грехопадението на Адам и Ева, се бе отдалечил от Бога, станал пленник на дявола, роб на греха и наследник на вечната мъка. За него нямаше посредник, който да го примири с Бога. За човека бяха заключени вратата на Небесното царство и изгубена надеждата за спасение. Но, Бог се съжали над венеца на Своето създание – човека и заради него слезе на земята и се въплъти, стана Човек, за да го спаси. Господ Иисус Христос чрез словата в Светото Евангелие показа на всички пътя на спасението, отвори за всеки човек вратата за Царството Божие.

С Раждането на Иисус Христос мракът на греха, който ражда неправдата и обезличава човека се разтваря в светлината, която произтича от „Слънцето на Правдата” – Христос. Човекът вече може да преоткрие истинските величини на човечността и светостта. Той е в състояние да живее с непреходните християнски ценности. Това означава, че възможността да се живее в този свят с радост не е изчезнала и не е утопия, а реалност. Това се потвърждава от житията на светиите.

Обични в Господа наши духовни чеда,

Не бойте се! Днес празнуваме Рождеството на нашия Господ Иисус Христос и имаме пълно основание и право да усетим и изживеем тази необхватна радост.

Не бойте се! Не оставяйте изпитанията и изкушенията в живота и ежедневието да ви обладават и събарят. Бог е с нас през всички дни до свършека на света.

Светата Православна Църква ни призовава да проумеем каква велика благодат е дарувана на човеците чрез Христовото раждане. Тя ни припомня, че „Великият Бог, силният Цар, страшният Господар, се облякъл в крайна нищета, оставил величието – приел унижение, слязъл от небето – на земята и, че със Своята плът разрушил преградата, издигната от греха между изпадналия в грях човек и Всесветия Бог; направил земята небе, човеците – ангели”, затова ни и кани: „Дойдете всички, които обичате празника, в Божия дом, заедно да възхвалим Бога, Който се яви на земята в плът и живя между човеците!”.

Всесърдечно поздравяваме всички вас наши духовни чеда: свещенослужители, монашествуващи, църковнослужители и православни християни в Богохранимата ни Неврокопска епархия с великия празник Рождество Христово и в молитва ви изпросваме от Бога крепко здраве, бодрост и духовни сили, та с лекота да се утвърждавате в непреходните християнски добродетели.

Отечески благопожелаваме настъпващата 2010 Господня Година да бъде мирна, радостна, здрава, плодородна благоденствена и пълна с доброта за всички човеци и народи по света.

“Благодатта на Господа нашего Иисуса Христа да бъде с всички вас. Амин.” /Рим.16:20/.

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО И НАСТЪПВАЩОТО 2010 НОВОЛЕТИЕ!

Рождество Христово, 2009 г.

† Неврокопски митрополит Натанаил

гр. Гоце Делчев /Неврокоп/

Текст: Неврокопски Митрополит Натанаил

 

 

Аудио

Рождественско послание на Неврокопски митрополит Натанаил

« предишна новинаследваща новина »