ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Стефановден в Русе

27 декември 2009 14:50,
Св. Литургия

На 27 декември св. православна Църква чества паметта на св. първомъченик и архидякон Стефан – Стефановден. Божествена св. Литургия в катедралния храм „Св. Троица” в Русе отслужи свещ. Николай Николов, един от най-примерните и ревностни свещенослужители на Русенска епархия.

Апостолското четиво беше за Стефановден (Деян. 6:8-15; 7:1-5, 47-60), а евангелското беше посветено на Неделята след Рождество Христово (Мат. 2:13-23). В апостолското четиво се разказва за мъченическия подвиг на първия измежду седемте дякона, които са били избрани и ръкоположени от св. апостоли.

Поради силното желание на последните да се отдадат изцяло на служение на Словото апостолите възложили грижата за разпределяне всекидневните дажби на седем от своите ученици. Св. архидякон Стефан бил мъж, изпълнен с вяра и Дух Свети. Неговото ревностно служение силно подразнило членовете на синедриона, които настроили народа, стареите и книжниците срещу него. Намерили и лъжесвидетели срещу архидякон Стефан, който същевременно вършел и чудеса. Доведен в синедриона ревностният Христов съработник вместо да се защитава той доказал именно нарушаването на закона от тези, които твърдели, че бдят за неговото изпълнение. Обвинителите на невинния Христов изповедник „не можеха да противостоят на мъдростта и духа, с който той говореше”.

В книгата Деяния на св. апостоли, в която е описано разпространението на Христовото учение сред народите, се казва, че лицето на архидякон Стефан не било лице на хулител и бунтовник, а било „като лице на ангел”. В този момент архидякон Стефан отправя поглед към небето, където вижда небесата отворени и Сина Човешки да стои отдясно на Бога. Това негово свидетелство пред множеството лъжесвидетели преляло чашата на техния гняв. Те се нахвърлили върху него, извели го извън града и безмилостно погубили с камъни. Изпълненият с Дух Свети Христов мъченик дори в момента на смъртта си не помислил да отвърне на злото със зло, а напротив помолил се за тях, като казал: „Господи, не зачитай им тоя грях!”

Не един е бил мъченикът за Христовата вяра по времето на епохата на гоненията срещу християните. Подобно на него са предали тялото си на мъчение заради своята истинска и спасителна вяра голямо множество Христови последователи. Нашата скъпа православна вяра е била отстоявана с цената на много пролята кръв. Сам Христос проля скъпоценната си кръв за нас, падналото в греха човечество, за да ни спаси.

Пожелаваме на благочестивите читатели на този сайт да не се поддават на изкушенията на лукавия и достойно да носят името православни християни, имайки пред очи примера на многобройните Христови мъченици. Но скъпата ни Българска православна църква се нуждае от просветени и грамотни религиозно верни християни. Не е достатъчно да стоим отстрани безучастно и да ходим два пъти годишно, на Рождество и Великден, в Божия храм. В условията на неразбиране нуждите от въвеждане на задължителен предмет „Религия” в българското училище, чиито първи учители са били свещеници, ние трябва редовно да ходим в православния храм. Нинездравстващият румънски патриарх Даниил се обърнал към хилядите поклонници по време на честването на св. Петка-Параскева в гр. Яш през 1999 г. с думите: „Времето, прекарано в молитва, не е никога изгубено време, а осветено и увековечено време”.

Честит Стефановден на всички именници!

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

ПросфораПреди св. причастиеПричастяване на малките християнчетаПроповедРаздаване на нафора

Видео

Отпуст и проповед

Проповед на о. Николай Николов

Многолетие

Аудио

Стефановден в Русе

« предишна новинаследваща новина »