ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Стефановден в столичната катедрала „Св. Неделя”

27 декември 2009 16:38, Софийска митрополия
Стефановден в храм "Св. Неделя"

На 27 декември, Стефановден Негово Преосвещенство Знеполски епископ оглави празничната Литургия в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”. В съслужение със софийския викарий в богослужбата взеха участие архимандрит Григорий, протоиерей Кирил Попов, предстоятел на столичния храм "Св. Николай Мирликийски", храмовото духовенство и дякони.

По време на причастния канон, слово произнесе иконом Антоний Вълчанов, който се спря върху текста на литургийното св. Евангелие, което говори за избиването на 14 хил. младенци и затова, че трябва ние като християни да имаме съзнанието не само да не вършим телесно убийство, но и да не вършим греха на нравствените духовни убийци, който е гняв срещу брата, завист, ревност, зложелателство....”В пълнота и съвършенство да спазваме шестата Божия заповед....”- каза отец Антон.

В края на св. Литургия епископ Йоан се обърна към изпълнилите храма богомолци с думите: „В едно от рождественските песнопения се казва, какво да подарим на Бога за Неговото Рождество, защото небето подари звездите, земята подари пещера, пустинята подари ясли, ангелите - славословие, ние,човешкия род - чистата Дева, Богородица, а от нас самите Господ иска съкрушено сърце, което се е отвърнало от греха, чисто сърце което да отворим и да Го приемем. Днес, когато честваме св. архидякон Стефан, искам да поздравя от името на Негово Светейшество предстоятеля на храма - ставрофорен иконом Мина Минчев, храмовото духовенство, църковното настоятелство, певческия хор с неговия диригент и всички именници и да пожелая здраве, дългоденствие, Христов мир и благополучие”.

След отпуста прозвуча многолетствие и Знеполският епископ раздаде анафора на вярващите.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Стефановден в храм "Св. Неделя"Стефановден в храм "Св. Неделя"Стефановден в храм "Св. Неделя"Стефановден в храм "Св. Неделя"Стефановден в храм "Св. Неделя"Стефановден в храм "Св. Неделя"Икона за целувание на св. арх. Стефаниконом Тоско КазакинСтефановден в храм "Св. Неделя"Стефановден в храм "Св. Неделя"иконом Антон Вълчановиконом Антон ВълчановСтефановден в храм "Св. Неделя"еп. Йоан Стефановден в храм "Св. Неделя"Стефановден в храм "Св. Неделя"Стефановден в храм "Св. Неделя"еп. Йоан благославяеп. Йоан раздава анафораеп. Йоан раздава анафора

Аудио

Стефановден в столичната катедрала „Св. Неделя”

« предишна новинаследваща новина »