ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празничен водосвет при новостроящия се храм "Св. архидякон Стефан"

28 декември 2009 12:45, Софийска митрополия
Новостроящият се храм "Св. арх. Стефан"

На Стефановден, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан отслужи водосвет при новостроящия се храм „Св. архидякон Стефан” в столичния кв. Гоце Делчев. В последованието взеха участие архимандрит Григорий, протосингел на Софийска митрополия, протойерей Йоан Куков, председател на църковното настоятелство на новостроящия се храм, протойерей Александър Георгиев, протойерей Кирил Попов, свещеник Георги Спасов и дякон Любомир Стоянов.

На празничния водосвет присъства кметът на район „Триадица” г-н Евтим Евтимов, служители на Общината и християни от квартала.

Строежът на храма е започнал през 2004 г. след одобрение на проекта от Софийската св. митрополия. Храмът е започнат с амбициозен проект, който включва храм, разположен на 1200 кв. м. и голяма двуетажна сграда за енорийски център върху 1000 кв. м. , в който има помещения за неделно училище, библиотека, ателиета по дърворезба и иконопис, зала за социални дейности, кухня за социално слаби, занималня за децата.

В своето слово еп. Йоан отбеляза, че трудно се гради такъв голям храм, но строежът се издига, макар и бавно, и вече се виждат сводовете на църквата и камбанарията.

„Св. цар Давид, чиято памет честваме днес, казва: ако Господ не съзида къщата напразно ще се трудят строителите. Ако Господ не опази града, напразно ще бди стражата, - каза Софийския викарий - така че усилията са общи: на Църква, Държава, институции и миряни, и молим Бог да даде добро сърце, отговорност и на енориашите, които живеят тук, за да участват в строежа на един от най-големите храмове в столицата.”

Еп. Йоан благодари на кмета на района за неговото разбиране и подкрепа, и който, по повод празника на св. архидякон Стефан, е призовал чрез картички-покани всички от района, които носят името на първомъченика, да дойдат в този ден при новостроящия се храм и молитвено да съучастват на водосвета. Негово Преосвещенство благодари и на бившия кмет на общината по време, на който е започнал строежа, на протойерей Йоан Куков, който с голямо дръзновение е поел това изграждане, на всички ктитори и строители помогнали със средства и труд, и не на последно място на архитекта г-жа Цветанка Разсолкова, която девет месеца усилено работи и е създала този мащабен проект.

Самата тя споделя, че е имало много трудности. От една страна, поканените от нея за съвместна работа архитекти са се включвали и скоро са се отказвали поради трудностите на тази специфична работа, от друга, проектът изключително трудно е утвърден от отдел „Архитектура” в столична община, тъй като е имало идея да бъде изграден „модерен” храм от стъкло и метал, което е извън православните норми за строеж на църква. „По Божия промисъл бе отстояването на проекта, - каза архитектката – защото, когато го защитавах пред архитектурния съвет, усещах духовната подкрепа и със спокойствие и твърдост отстоях позицията за архитектурата, която е, и трябва да бъде, външен израз на православната вяра”.

Апелирайки за съпричастност при набирането на средства за довършването на храма, Негово Преосвещенство се обърна към събралото се множество с думите:

”Когато човек дари и най- малката лепта, тя е много пред очите на Бога. Църквата винаги е благославяла онези които са ктитори, дарители и спомоществуватели и има молитвен дълг към тях, който изпълнява на всяка св. Литургия. Ние не знаем всички имена, но Господ и св. Стефан ги знаят. Нека Бог да насочва стъпките на всички християни от този кв. „Гоце Делчев”, които да се радват, но и да съдействат и да оказват помощ при неговото изграждане, както от векове са правели родолюбивите и боголюбиви българи” - каза в заключение еп. Йоан.

Текст и снимки: Весела Игнатова
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Новостроящият се храм "Св. арх. Стефан"Новостроящият се храм "Св. арх. Стефан"Новостроящият се храм "Св. арх. Стефан"Икона на св. арх. СтефанКръста поставен при първата  копка на храма  Празничен водосвет при новостроящия се храм "Св. арх. Стефан "Празничен водосвет при новостроящия се храм "Св. арх. Стефан "Празничен водосвет при новостроящия се храм "Св. арх. Стефан "Празничен водосвет при новостроящия се храм "Св. арх. Стефан "Празничен водосвет при новостроящия се храм "Св. арх. Стефан "еп. Йоан Стефановци  отзовали се на кметската поканаПразничен водосвет при новостроящия се храм "Св. арх. Стефан "Кметът на община "Триадица"Кметът на община "Триадица"О. Йоан Куков поздравява еп. Йоан

Аудио

Празничен водосвет при новостроящия се храм "Св. архидякон Стефан"

« предишна новинаследваща новина »