ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождество Христово за най-новата българска църковна община в САЩ – „Св. Георги Победоносец”

27 декември 2009 17:50, Митрополия на САЩ, Канада и Австралия
Рождество Христово. Стенопис от Драгалевския манастир

По случай Рождество Христово най-новата църковна община в САЩ - „Св. Георги Победоносец” в Орландо, Флорида, организира първата си тържествена света Литургия.

Идеята за създаването на българска православна църковна община и за построяването на храм, тръгна от нашия приятел, любящия Христа Анислав Върбанов - бивш национал по спортна акробатика и носител на медали от европейски първенства, който през август тази година се престави в Господа на 30 годишна възраст, след фатално падане при репетиция на каскада за сцена от филм за Индиана Джоунс.

Приживе неговата доброта към всички хора обедини нашата общност около идеята да построим храм на името на св. Георги Победоносец, храм където да можем да запазим нашата православна вяра, нашата народност и обичаи, макар и далеч от отечеството. Още повече, защото във всичките югоизточни щати на САЩ няма български православен храм.

Членовете на тази българска православна общност сме предимно млади хора първо поколение емигранти, милеещи за съхранението на нашата православна вяра.

Само за 1 месец (септември) успяхме да се регистрираме по законите на САЩ с помощта и с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Основната ни цел сега е да съберем средства за закупуването на място за бъдещия ни храм. По сметката на църковното настоятелство са събрани вече $13,000.

На Рождество Христово бе и първата ни св. Литургия, отслужена в братската Сръбска православна църква „Св. Петка” от отец Любиша, който не пести сили и средства за изграждането и устрояването на още една братска православна църква - българска. Макар и семеен празник, на светата Литургия присъстваха повече от 60 души, дошли в храма да се поклонят пред родилият се Богомладенец. Отец Любиша, предварително се беше подготвил, и разпечатал Патриаршеското и Синодалното послание на Българската православна църква за Рождество Христово, както и Символът на Вярата и Отче Наш на български, за да може да се изрече от всички богомолци. По време на Литургията прочетохме и обръщението на боголюбящия Митрополит Йосиф, който трогна сърцата на всички присъстващи миряни.

Текст: Наско Мегеров, секретар на Българската църковна община "Св. Георги", Орландо, Флорида
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Аудио

Рождество Христово за най-новата българска църковна община в САЩ

« предишна новинаследваща новина »