ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнично богослужение в българския храм "Св. Стефан" в Цариград

27 декември 2009 20:01, Българска Патриаршия
Църквата "Св. Стефан", Истанбул

На 27 декември, когато православната ни Църква чества св. архидякон Стефан, традиционно с благословението на Светейшия Вселенски патриарх и на Българският патриарх Максим в българският храм в Истанбул, носещ името на архидякон и първомъченик Стефан, се отслужва света Литургия оглавявана от български архиерей. Тази година, по молба на българската църковна община в Цариград и по решение на Светия Синод на БПЦ, празничната света Литургия в храма край Босфора бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит. В съслужението взеха участие и свещеноик. Ангел Велков, свещеник към Българската църковна община в Цариград, свещеноик. Иван Стойчев от гр. Русе и дякон Иван Петков, клирик от Софийска епархия, който е родом от Цариград.

За да вземат участие в утренята и светата Литургия за празника, както всяка година, бяха дошли цели автобуси с поклонници от България. Молитвено участие в богослужбата взеха и семействата от българската църковна община в Истанбул. За благолепието на службата допринесе и хорът към Общината под ръководството на г-н Кириак Лязе.

Празнично слово към присъстващия богомолен народ отправи митрополит Неофит. Той поздрави църковното настоятелство, хорът и всички боголюбиви и родолюбиви българи, изпълнили в празничния ден тази историческа светиня за българския народ, и преподаде първосветителското благословение на Светейшия български патриарх Максим, който никога не забравя чедата на БПЦ извън пределите на родината ни.

По-късно българската църковна делегация бе приета от Негово Всесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей. По време на срещата беше изразено взаимното уважение между Цариградската патриаршия и Българската патриаршия.

И този път българската църковна делегация не пропусна да посети българския Екзархийски дом, в истанбулския квартал “Шишли”, където бяха радушно приети от отец Ангел Велков и църковни настоятели при българския храм в Цариград.

+++

Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул се издига в кв. “Фенер”, на самия бряг на Златния рог и привлича погледа като бисер в короната на древния и вечен град. Интересна е историята на храма. Къщата, дарена от княз Стефан Богориди, цариградските българи преустроили в дървена църква. Осветена на 09.10.1849 г. тя, както и изграденият след две години Метох, станали люлка на българското духовно и национално Възраждане. Тук на 03.04.1860 г. по време на Великденската служба, епископ Иларион Макариополски с думите “… и всякое епископство православних!” поел отговорността на български духовен глава. Пак тук за първи път бил прочетен издаденият на 28.02.1870 г. “Ферман”, с който българите се признавали за отделен етнос с право на самостоятелна Църква под името Българска Екзархия.

През 1898 г. на мястото на изгорялата стара дървена църква се издига нова – желязна. Проектът е на арменския архитект Ховсеп Азнавур, а изпълнението на австрийската фирма “Рудолф фон Вагнер”. Състои се от сглобяеми железни елементи с тежина 500 тона. Докарана с кораб от Виена по река Дунав, през Черно море и Босфора, тя е осветена от екзарх Йосиф на 08.09.1898 година.

Две са били железните църкви в света, но днес е запазена само българската. Трикуполна и с кръстообразна форма, отвън привлича погледа с красивите орнаменти на украсата. Олтарът е обърнат към Златния рог, а над притвора се издига 40 метрова камбанария. Шестте камбани са изляти в руския град Ярославл, като две от тях звучат и до днес. Изящество и сдържано великолепие излъчва иконостасът, изписан в православен стил от руски майстори. Историческа стойност имат дарените икони и църковна утвар, както и дарителските посвещения.

Желязната църква – душата на народа ни и днес продължава да е символ на българската вяра.

Из: http://www.svetistephan.com/ststefan.htm

Текст: Александра Карамихалева
Снимки и информация: Българската православна община в Истанбул
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

27 декември 2009 г., х. "Св. Стефан"27 декември 2009 г., храм "Св. Стефан"27 декември 2009 г., храм "Св. Стефан"27 декември 2009 г., храм "Св. Стефан"27 декември 2009 г., храм "Св. Стефан"В ЕкзархиятаЕкзархийския домЕкзархийския дом

Аудио

Празнично богослужение в българския храм "Св. Стефан" в Цариград

« предишна новинаследваща новина »