ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богоявление в Силистра

06 януари 2015 19:45, Доростолска митрополия
Богоявление в Силистра

"И ето, отвориха Му се небесата, и видя Духа Божий да слиза като гълъб и да се спуща върху Него. И ето, глас от небесата, който казваше: Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение" (Мат. 3:16-17).

Днес, когато светата ни Църква чества Кръщението на нашия Спасител Иисус Христос в река Йордан, в центъра на древлепросиялата Доростолска епархия подобаващо бе отпразнуван големият Господски празник.

Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий бе посрещнат в катедралния храм на Силистра "Св. апостоли Петър и Павел" от духовенството на храма в лицето на прот. Добри Върбанов и свещ. Николай Стефанов, и благочеството гражданство и гости на града.

Началото на светата Литургия бе дадено от прот. Добри Върбанов. Молитвено участие в нея взеха депутатът от ПП ГЕРБ г-н Стефан Господинов и градоначалникът д-р Юлиян Найденов.

Храмът едва побираше множеството народ. Християните дойдоха да получат благословение и да чуят поздравлението по случай празника Богоявление от високопреосвещения Доростолски митрополит Амвросий.

След св. Литургия митрополит Амвросий извърши Велик богоявленски водосвет, в който се включи и протосингелът ст. ик. Добри Чаков.

От храма тръгна лития, водена от духовия оркестър на град Силистра, духовенството начело с епархийския архиерей и придружаващите го държавници. Те се отправиха към река Дунав, където по стара традиция се хвърля светият кръст за освещаване на водното естество.

Множество народ се бе стекъл на пристанище Силистра, за да присъства на този стар обичай. Желаещите да се хвърлят в река Дунав за изваждането на кръста бяха 12 човека.

След благословението митрополит Амвросий хвърли кръста в река Дунав. За пореден път кръстът бе хванат от г-н Светлин Иванов. Победителят получи от митрополит Амвросий една икона и поощрителна награда от сто лева. Поощрителни награди за всички участници в ритуала по изваждането на кръста бяха раздадени от Доростолска св. митрополия и г-н кмета на община Силистра.

Текст: йером. Емилиан
Снимки: Йордан Белев

 

 

Снимки

Богоявление в СилистраБогоявление в СилистраБогоявление в СилистраБогоявление в СилистраБогоявление в СилистраБогоявление в СилистраБогоявление в СилистраБогоявление в СилистраБогоявление в Силистра
« предишна новинаследваща новина »