ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Събор на Пресвета Богородица в Русе

28 декември 2009 11:20, Русенска митрополия
Купола на храма

На 26 декември св. ни Църква тържествено празнува празника Събор на Пресвета Богородица, в който обръща внимание на онази, която роди по плът непорочно Богомладенеца Христос – Пресвета Богородица и нейния покровител св. Йосиф Обручник. Този ден бе отбелязан тържествено и в гр. Русе с подобаваща архиерейска служба в храм „Успение Богородично”, отслужена от Месемврийския епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит. В службата участие взеха и свещенослужителите при храма: ст. ик. Марин Стоянов и свещ. Янко Янков и новоръкоположения свещ. Ивайло Георгиев.

Храм „Успение Богородично” е единствения храм в града посветен на Пресвета Богородица и сега ни посреща в един благолепен, обновен вид след скорошно обновление на стенописите и вътрешния интериор. Храмът е построен през 1934 г. в квартал, тогава обитаван от добруджански емигранти, напуснали родните си села в окупираната от 1918 г. Южна Добруджа.

В края на службата Негово Преосвещенство преподаде благословението на епрахийския архиерей и разкри същината на празника. Като поздрави всички присъстващи със светлите Рождественски празници архиереят им пожела здраве и успехи в живота. Той изрази надеждата, че в следващата година нашето Отечество освен грижите за материалното си благоустройване ще положи повече усилия за изграждане на едно по-морално общество, обръщащо повече внимание на поставените в неравностойно положение.

„Многая лета” прозвуча за благопреуспяването на духовни и светски власти и всички присъстващи.

Текст и снимки: Милен Бакалов
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

св. литургиясв. литургиясв. литургиясв. литургиясв. литургияХристос между насВерую...архиерейски благословархиерейски благословноворъкоположения свещ. Ивайло Георгиевотпуствътрешен вид на храма

Аудио

Събор на Пресвета Богородица в Русе

« предишна новинаследваща новина »