ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

1 януари - Нова година и Обрезание Господне!

08 януари 2015 17:00, Пловдивска митрополия
Митрополит Николай, епископ Арсений и свещеници от Пловдивска епархия

Началото на новата 2015 година започна с тържествена света Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина”, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай заедно със Знеполски епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Висарион – архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – протосингел на Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, духовните надзорници свещеноиконом Тодор Хаджиев и протойерей Деян Стоенчев и храмовото духовенство.

По стародавна традиция в първия ден на новата година архипастирът на Пловдивска епархия отслужи света божествена Литургия, за да благодари на Бога за всички благодеяния и да изпроси Неговото благословение и милост през новото лето.

Молитвено участие в светата Василиева Литургия взеха благочестиви християни, които бяха дошли да се помолят и да получат Божия мир и любов.

По време на причастния благодатно слово за празника Обрезание Господне и върху живота на великия св. Василий Кападокийски произнесе Знеполският епископ Арсений, който каза: "В течение на своя земен живот трябва да се отричаме от себе си, да обрязваме себе си от всеки грях. Да носим без ропот с благодарност Кръста, който е възложил на нас Господ. Да Го умоляваме да ни помага да преживеем живота си по християнски, по християнски да умрем и да наследим Царството небесно".

За молитвеното настроение на богомолците в храма допринесоха певците от смесения хор при митрополитския храм „Св. вмчца Марина”.

Множеството богомолци заедно изповядаха "Символа на вярата" и казаха в един глас Господнята молитва „Отче наш”.

В края на тържественото богослужение светителят на Пловдивска епархия се обърна към богомолния народ с архипастирско слово, в което припомни събитията през изминалата година, свързани с живота на светата епархийска Църква: „По-съществено в този ден е, че има поне един ден в годината, в който ние човеците сме призвани не просто да отмерим времето по хронология, а да помислим за миналото и за бъдещето. Ние сме християни и сме призовани в този ден да погледнем от друга гледна точка на времето, което безвъзвратно е изминало – времето на 2014 година. Ние като християни сме призовани най-напред да погледнем себе си, да се огледаме около нас и да видим какво е станало с нас самите, с тези около нас, с народа, с нашето Отечество. Какво е станало с човечеството и да се опомним накъде всъщност вървим. Дали през изминалата година сме станали по-добри от предишната преди нея, или напротив – станали сме по-лоши. Ако ние направим обективна оценка на себе, вглеждайки се в греховете си, в пороците, в страстите си и разберем, че ние не сме станали никак по-добри през 2014-та, то ето с какво би бил полезен този празник Нова година. Прекрачвайки мислено тая черта на многолетието, да се променим, да станем по-добри".

Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен за новата 2015 година, за да бъде благословена и мирна.

Духовното тържество завърши с многолетствие, прогласено от митрополитския протодякон Илиян Александров и митрополитския дякон Ангел Ангелов.

С възгласи "На многая лета” завърши благодатното молитвено събрание, което бе наистина едно единение с Бога, прославен в Троица.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/837-01012015g-nova-godina--obrezanie-gospodne--sv-vasilii-veliki--vasilovden--arhiereiska-sv-liturgiya--mitropolitski-hram-q-sv-marina-q-gr-plovdiv-.html

 

 

« предишна новинаследваща новина »