ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

5 януари - Водици - денят преди светото Богоявление на нашия Господ Иисус Христос

08 януари 2015 17:12, Пловдивска митрополия
Знеполският епископ Арсений

На 5 януари, Водици, деня преди светото Богоявление на нашия Господ Иисус Христос, когато се отслужват последованията на утренята, Царските часове, вечернята и светата Василиева Литургия, бе дадено началото на Богоявленския празник.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, оглави светата богослужба в митрополитския храм „Света вмчца Марина” в град Пловдив.

Заедно с викарния епископ участие в богослужението взеха: ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов – протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, протойерей Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, и храмовото духовенство.

По време на причастния свещеноиконом Виктор Христев ни запозна със смисъла и значението на празника: „Пред този голям празник Богоявление да се постараем да очистим себе си чрез покаяние, и ще получим голяма радост, ще ходим в светлина. Но ако не се очистим от нашите грехове, тогава ще останем в тъмнина, скръб и мъка. Богоявленската вода е голяма светиня. Да поръсим, да осветим себе си с тази вода и така ние ще получим голяма полза от това освещаване".

След светата Литургия Знеполският епископ Арсений освети кръстообразно всеки от многобройните съдове с вода, поставени в центъра на храма и поръси множеството християни, дошли още в този ден да почетат светото Богоявление и да почерпят светена вода за здраве и благословение на дома и семейството си.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/838-05012015g-utrenya--tzarski-chasove--vechernya-s-arhereisko-sluzhenie--vasilieva-sv-liturgiya---velik-vodosvet---mitropolitski-hram-q-sv--marina-q-gr-plovdiv-.html

 

 

« предишна новинаследваща новина »