ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ивановден в Хасково

08 януари 2015 17:39, Пловдивска митрополия
Посрещане на епископ Арсений в храм "Успение Богородично", гр. Хасково

На 7 януари светата ни Православна църква съборно възпява и величае паметта на св. Йоан Кръстител - този, който благоугоди на Бога и се удостои да стане Предтеча на нашия Господ Иисус Христос; този, който още от майчината утроба бе избран да възложи ръце върху Спасителя на света и да Го кръсти; този, чрез чиито молитви се отвориха небесата и стана Богоявлението.

По установена богослужебна традиция в Пловдивската епархия и тази година на Ивановден в катедралния храм „Света Богородица” в град Хасково, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, светата божествена Литургия възглави Знеполският епископ Арсений – викарий на Пловдивския митрополит.

В съслужение с архиерея бяха: свещеноиконом Виктор Христев – епархийски духовен надзорник, духовният надзорник протойерей Деян Стоенчев, ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев – архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, свещеници от града и храмовото духовенство.

Песнопенията изпълни митрополитският хор ”Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

Множеството богомолци, изпълнили храма до краен предел, с едно сърце и една уста изповядаха "Символа на вярата" и казаха Господнята молитва „Отче наш”.

Сред богомолците в храм „Света Богородица” бе и областният управител Добри Беливанов.

По време на причастния епархийският духовен надзорник свещеноиконом Виктор Христев разясни живота и делото на този велик предвъзвестител и пророк - Господния Предтеча и Кръстител Йоан: „Кръвта на Христовите мъченици е била и остава най-красноречивата проповед за правдата Господня и пръв страдалец за Христа станал Неговият свят Предтеча и Кръстител Йоан. С отсечената си глава великият праведник на Ветхия Завет утвърждавал идването в света на Царството Божие, дошло в сила, тържествуваща над дребната злоба. Предтечата Господен бил гласът на викащия в пустинята, изобличаващ греха на човечеството, за да пробуди в него спящата съвест".

След възгласа на протодякона Илиян Александров „Със страх Божий, вяра и любов пристъпете” множество миряни се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

Като им преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, викарният епископ Арсений се обърна към боголюбивите християни и ги поздрави с празника в чест на свети пророк Йоан Кръстител с думите: „В Евангелието според св. апостол и евангелист Лука ние чуваме следните думи на Христа: „Не се е явил по-велик от Йоана Кръстителя". С такива думи Спасителят на света назовава най-великия от пророците на Ветхия Завет и предвестник на Новия Завет Йоан Предтеча. Днес ние честваме един от най-великите хора на земята, направил за вечността несравнимо повече, от който и да било човек: било то политически деец, военноначалник или представител на изкуството. Това ни кара да се замислим за това какво ще оставим в този живот, как ще си спомнят за нас потомците ни и с какво ще отидем на последния Божи съд. Естествено е в този ден да си спомним за този, който направил несравнимо повече от всеки човек за вечността и за вечния живот - чествания днес славен пророк, Предтеча и Кръстител Господен Йоан".

Духовното тържество завърши с многолетствие, прогласено от митрополитския протодякон Илиян Александров и митрополитския дякон Младен Добрев.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/840-07012015g-sv-ioan-krastitel--ivanovden---arhiereiska-sv-liturgiya--hram-q-uspenie-bogorodichno-q-gr-haskovo-.html

 

 

« предишна новинаследваща новина »